skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Startér - uhliky
-> kubina: Verime. Pekne priecne pruhovanie cez cele kontakty. Kedze nove som nezohnal tak som to aspon trochu zabrusil. Na veku boli nove, kedze stare veko prasklo pri povolovani matic.
-> charon: nevim jak u vas ale tady na mladoboleslavsku je sezenes,maji je urcite v prondu a v Bakove na miraku...
-> kubina: A dá se to nornmálně v mototechně koupit? Jinak o tom startéru od tebe docela vážně uvažuju ...
nechci se vnucovat,ale startery delam,tak kdyby nahodou...
skoda-virt.cz/cz/.../1839 -renovovane-startery
skoda-virt.cz/cz/.../1839 -renovovane-startery
k tem loziskam,jsou 2typy,velke a male.0,66 ma 2x velke a 0,8 ma 1x male a 1x velke.vymenit to jde,nechal jsem si vysoustruzit trn s osazenim a idealni to je udelat na pakovem lisu...asi by to slo i v polnich podninkach pres nejaky orechy vytlouct kladivem ale chce to opatrne aby se lozisko neposkodilo a nebylo vic skody nez uzitku ...dulezity je ty loziska maznout,ja pouzivam takovou lehlobeznou vazelinu s MOS2,ktera je vaze na treci mista
k tem civkam-taky casty problem,jsou vypaleny silnoproudy kontakty,byste neverily jak se ty medene plochy dokazi vypalit.kdyz je to uz moc,kontakt se zapece a civka zustane sepla.
pokud to je posledni rozebiratelny typ civky jde to odpajet, rozebrat a vymnenit
k tem civkam-taky casty problem,jsou vypaleny silnoproudy kontakty,byste neverily jak se ty medene plochy dokazi vypalit.kdyz je to uz moc,kontakt se zapece a civka zustane sepla.
pokud to je posledni rozebiratelny typ civky jde to odpajet, rozebrat a vymnenit
-> Nwkt: No, pokud by se tzi chtelo, tak se prosim, zeptej. Já se zkusim zeptat u nás, ale moc tomu neverim, u nás se mi vzdycky smejou, ze prej pane, na tohle uz dily nevedeme ... I kdyz ve druhe co tu mame sem zatim nesehnal pouze jednu vec a ta nebyla na skudku ...
-> charon: Mno mě je přines otec ze starejch zásob od známýho
mohl bych se zeptat u nás v mototechně

-> Nwkt: A ty víš, kde se ti ložiska daji sehnat?
-> charon: Tak :) Ale jelikož taky budu chtít dělat GO startéru, budu taky po tom pátrat.... zkus Kubinu, ten by mohl vědět, ten myslim GO startérů dělal...
-> charon: Proč? To uděláš doma sám, jenom je koupíš, rozebereš startér a vyměníš

Hmm, no super. A jak má ty ložiska startéru opravit? To vypadá, že nejjednodušší bude koupit nějakej repasovanej ...
kotvy...-> charon: Tam sou samomazný ložíska...jediný co o nic vim je, že se nesmí čistit benzinem :)
Ale nikdy sem neviděl že by se daly sehnat...
-> Nwkt: Myslim že to je mosaz, nebo tak něco....no prostě takovej ten blbec na konci kotvy....
-> zdenekz: Hm, tak to si měl v pytli volnoběžku....nová stojí 300, takže oprava by se ani nevyplatila.... hlavně když jsem se to pokoušel sundat a vyměnit, tak to tam furt drželo i po sundání pojistnýho kroužku..tak sem to zahodil....
Ale nikdy sem neviděl že by se daly sehnat...
-> Nwkt: Myslim že to je mosaz, nebo tak něco....no prostě takovej ten blbec na konci kotvy....
-> zdenekz: Hm, tak to si měl v pytli volnoběžku....nová stojí 300, takže oprava by se ani nevyplatila.... hlavně když jsem se to pokoušel sundat a vyměnit, tak to tam furt drželo i po sundání pojistnýho kroužku..tak sem to zahodil....

-> charon: To je takový to bronzový nebo z čeho to je ne?
-> zdenekz: To se mi taky stalo, akorát se nevěděl co s tim, a než mě napadlo odpojit baterku, tak byla skoro prázdná. Měl jsem v háji cívku na startéru ...
-> ALL: Mohl by někdo nahodit nějaké označení ložisek startéru? Ja jsem prolezl několik katalodů, ale všude píšou jen ložisko bez jakéhokoliv označení ...
-> ALL: Mohl by někdo nahodit nějaké označení ložisek startéru? Ja jsem prolezl několik katalodů, ale všude píšou jen ložisko bez jakéhokoliv označení ...
-> Max: pastorek nezacvaknul zpátky i když jsem vypnul klíček.Pořád točil.Nakonec jsem ho vyhodil a ani nestudoval závadu.
-> zdenekz: to je dost zajímavý....
Sakra, tohle se mi posledni dobou deje taky. A začalo to z ničeho nic. Takže řešením jsou nový ložiska do startéru? Jde to vůbec udělat doma?
Taky taková závada - nastartoval jsem ráno motor běžel,startér taky,rychle vyběhnout,rozpojit baterku počkat až pastorek cvakne,zapojit baterku a nastartovat znova.Takhle skoro každý ráno.
-> kubina: tak tak. Má takovou vůli, že se rotor "přilepí" ke statoru
to ze ti to prvni otacku sotva otoci a pak se relativne toci je vulema v loziskach starteru.pro samotnej starter je to infarktova situace a je jen otazkou casu kdy ho v tomhle rezimu spalis
-> Drda: moc
Teply to uz pak chyta krasne... Mel si predstih moc nebo malo?
-> Drda: předstih na to má vliv, mně to dělalo, že třeba při teplým motoru jsem nenastartoval

napsal sem to trochu blbe. Proste v Š105 motor Favorit...
pockej jak to myslis startér ze 105 pro startování Fáva???
Startér ze 105 pro startování Fáva. Baterka je stará ani ne rok (měla by bejt ok), startér sem vyčistil. Akorát uhliky byly už kratky, tak sem tam dal z jinyho starteru. Dlouhy, ale dole na hranach takovy vorvany. Pri studenym motrou to ted tu prvni otacku prevali dost tezko. Takovy to HU :) pak uz v poho. Ma na to vliv i treba predtih, odtrh? delal sem to jen dle myho motorovyho hluchu... karbec SEDR. Dik.