-> Tuner#2 - zrušená registrace 04.05.16 23:18:54:
Děkuji Ti, žes poslal zrovna tenhle zdroj. Protože vůbec nic z toho co tvrdíš, nedokazuje. Jsou tam jen obecný řeči že pro větší teploty jsou vhodnější oleje s vyšším letním indexem, ale to je všechno. Naopak úplně ignoruješ to, co tvrdím já, co hraje ve výběru oleje také roli. A to rychlost a zatížení. A další věc, které sis jistě všimnul, tak minimální HTHS viskozita při 150°C je dle Tebou poslané tabulky u 5W30 a 5W40 stejná. Abych Ti dal za pravdu, musím konstatovat, že jsem reálně žádnej 5W40 olej s HTHS viskozitou 30tky nenašel (možná jsem nehledal dostatečně), ovšem to už je věc VÝKONNOSTNÍ třídy ACEA.
A to o kroužcích, nejsem takovej master abych Ti řek, jako to říkáš Ty, že je to naprostej nesmysl. Vývoj v kroužcích je snad od doby, co je motor motorem. A nemyslím, že by se prokázalo, že motory, co měly 6 kroužků, měly výrazně větší životnost, než motory tříkroužkové. Životnost šestikroužkových byla podle mě dána tím, že to byl konstrukčně velmi zastaralej motor, kterej měl mizivej litrovej výkon, proto se materiálově nedokázal tak rychle opotřebovat. A tenkrát snižování počtu kroužků dělali de facto ze stejnejch důvodů jako dnes - snižování spotřeby (= emisí), zvyšování výkonů v důsledku menšího tření. Prostě se DOMNÍVÁM, že motory jsou dnes na takové podmínky konstruované (málo kroužků, tenký kroužky, řídkej olej, kterej se v zatíženým oleji po všech stranách díky konstrukci stejně netrhá) a možné snížení životnosti jde pouze ruku v ruce s tím, že životnost výrobci snižovat chtějí, ideálně po dobu platnosti záruky. Ani to, že ty motory berou olej (možná budou brát ještě víc, když jako novinku u posledních TDI dávali snížený předpětí kroužků - což může životnosti naopak prospět), se nedá považovat za skandál, protože olej některý motory žraly vždycky a to i málo zatížený atmosferický - viz mnoho tvých 1.6, litinových VW 1.6, Opelových a Fordích 1.6
E: já sám do TSI nechal přezbrojit z LL 5W30 na pevnej 5W40 a tys mě stejně za to málem uškrtil, že jsem ten olej nechal i s materiálem vyměnit autorizák.