To by mě zajímalo, co si představuješ pod pojmem "neustálý potíže s palivem". Já znám akorát takovou potíž, že palivo dochází a je drahý.

Starty - 2x za život auta vyměnit žhaviče, baterku a jednou repasovat startér. Je fakt, že u starejch dieselů start trvá o 10 vteřin dýl, u novejch o 2, než u benzinů.
Netvrdim o dieselech, že jsou nějakej zázrak, ale oproti většině benzinů mají mechanickou životnost vyšší, servisně jsou samozřejmě náročnější a je to celkově rizikovější investice. A spíš bych dieselům vyčet to, že ty "cenově dostupný" diesely jsou vylítaný mrchy, který pěkně smrděj. Dá se říci nehledě na EURO normu. Osobně jsem docela zvědav na dobu, kdy budou hromadně umírat diesely vyrobené po roce 2010 s DPF - jaké problémy budou právě s tim, že skrz DPF nemůžou pouštět ven kdeco (v důsledku špatného vstřikování zasírání DPF, časté regenerace, atd.). Nebo jestli to dřív půjde do šrotu v důsledku značného množství chyb a nouzových režimů, generovaných celkově špatným stavem komponent kolem motoru.
A nevim jestli je nějak významnej rozdíl mezi tim, když člověk neudržuje benzín nebo neudržuje diesel. Možná naopak diesel bude klepat jako haraburda až do svý nejdelší smrti (pokud teda zrovna nelehne čerpadlo)