skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Výměna zadního čela s LPG
prohledat
27 příspěvků (zobrazeno 1 až 27) od 08.04.2005 do 15.04.2005, založil/a Cafe-Racer
16:50:18
15.04.2005
15.04.2005

Gryzly
-> King2: No mohli by zavést něco jako výmaz čísla nádrže. Ale asi jim bude pak divný že jezdíme 50 let furt s nádrží na původní homologaci. ;-)
13:13:44
15.04.2005
15.04.2005

King
2 Gryzly: Ni za čtó :) Nakonec si budeme ty cisla nadrzi prerazet jako motory :)
21:16:11
14.04.2005
14.04.2005

Gryzly
-> King2: Ó díky mocný LPGisto
Takže budu jezdit dokud mi to nezakážou a pak budu jezdit taky. myslím že standartní 45L válec za zadníma sedačkama nemá šanci prorezavět ani za 25 let.

11:24:27
14.04.2005
14.04.2005

King
No, to neni zrovna dobra reklama pro obe firmy

10:49:10
14.04.2005
14.04.2005

Dino
no loni, jsem byl na STK v autoprimu (vypadovka na PU z HK) tak me to oficialne zapsali do protokolu a cca pred 14 dny, jak byl ten den otevrenych dveri na STK, jsem byl v medisu ( vypdadovka na Tyniste) a tam me to rekli uplne stejne, do kone roku v pohode a pak budto nova nadrz nebo plyn z auta ven
10:03:28
14.04.2005
14.04.2005

King
2 Dino: Na TK se jezdi po absolvovani ME a "revize" lpg zastavby. Me na STK vzdycky jenom manik pred zajetim do dilny jenom vocuchal motor detektorem plynu a to je vsechno. Jestli to ta tvoje STK prolejza znova i kdyz mas stempl v priloze technicaku, je na case zmenit saloon

09:32:20
14.04.2005
14.04.2005

Dino
-> Baghira: u me to loni na TK kontrolovali, nadrz mam z 95 a do protokolu do poznamek me napsali ze tlakova zkouska nadrze je platna do 12/05. Takze toreticky s tim muzu jezdit az do dalsi TK kde me s nejvetsi pravdepodobnosti vyrazej.
09:06:29
14.04.2005
14.04.2005

King
Neco jsem nasel, takze jestli si z toho neco vyberes....:
Nádrž mám podle staré homologace. V mém případě to bylo trochu komplikovanější, protože nová nádrž byla stejného typu, ale jiné řady (lišila se v tloušťce stěny) a tak jsem ještě musel sehnat potvrzení o zaměnitelnosti (že jsou stejné). U té nové byl předepsán jiný typ multiventilu (ten mi však montážní firma vyměnila kus za kus, takže jsem za něj nic neplatil).
Celé to dělala jedna firma z Olomouce a 2500Kč to stálo všechno i s prací. Když jsem se ptal, kolik by stála nová (nová homologace), tak by to byl zhruba dvojnásobek + změna v TP na DI (v podstatě se jedná o další přestavbu, takže možná nový držák, papírování a ceny v tomto rozsahu).
Leoš
P.S.: Moje anabáze je popsaná v konferenci zhruba před rokem (polovina března), kdy jsem to tu řešil a je tam i dost podobných příspěvků (třeba o tom, že nová tlaková zkouška není teoreticky nemožná, ale nikdo se pod to nepodepíše).
Subject: Re: nadrz starsi 10 let
Dekuji za radu. Takze mate nadrz podle stare homologace a multiventil zustal puvodni? Nebo stala jen nadrz 2500? Vubec netusim na kolik me tato sranda prijde. Kde jste tu nadrz sehnal, nobo vam to cele delali v servisu? Ales
Buď se tam dá nádrž stejného typu a zaplatí se 10Kč za přepsání na DI
(s tou mohou být trochu problémy vzhledem k tomu, že asi máte zástavbu
podle staré normy => takové nádrže se už nějaký rok nevyrábí a po
montáži nebude životnost 10 let), nebo se tam dá nová (i s novým
multiventilem) a bude se muset provést "schválení" což znamená o dost
vyšší poplatek při zapsání na DI (mám dojem, že 1000Kč).
Loni jsem takto měnil válec 60l za jiný, který vydrží do roku 2010 a
stálo to 2500Kč.
To není tak úplně pravda - vyhláška říká, že životnost je 10 let, pokud výrobce nestanoví jinak. Takže to není o předpisech, ale o výrobcích, kteří místo toho, aby stanovilipodmínky pro prodloužení životnosti, raději nutí k výměně (za 3 - 6 tis. Kč). Výrobci totiž shodně prohlásili, že životnost nad 10 let neprodlouží. Sranda je v tom, že proč právě 10 let - kdyby ministerstvo navrhlo třeba 11 let, tak řekli to samé (životnost nad 11 let nelze prodloužit) atd... Přitom důležitý je skutečný stav nádrže, ověřený zkouškou (obvykle se má za to, že standardní toroidní nádrž nesmí zkorodovat tak, že tloštka stěny poklesne pod 3,2 mm - údaj získaný od výrobce WvM - což se za normálních podmínek hravě splní)
Nádrž mám podle staré homologace. V mém případě to bylo trochu komplikovanější, protože nová nádrž byla stejného typu, ale jiné řady (lišila se v tloušťce stěny) a tak jsem ještě musel sehnat potvrzení o zaměnitelnosti (že jsou stejné). U té nové byl předepsán jiný typ multiventilu (ten mi však montážní firma vyměnila kus za kus, takže jsem za něj nic neplatil).
Celé to dělala jedna firma z Olomouce a 2500Kč to stálo všechno i s prací. Když jsem se ptal, kolik by stála nová (nová homologace), tak by to byl zhruba dvojnásobek + změna v TP na DI (v podstatě se jedná o další přestavbu, takže možná nový držák, papírování a ceny v tomto rozsahu).
Leoš
P.S.: Moje anabáze je popsaná v konferenci zhruba před rokem (polovina března), kdy jsem to tu řešil a je tam i dost podobných příspěvků (třeba o tom, že nová tlaková zkouška není teoreticky nemožná, ale nikdo se pod to nepodepíše).
Subject: Re: nadrz starsi 10 let
Dekuji za radu. Takze mate nadrz podle stare homologace a multiventil zustal puvodni? Nebo stala jen nadrz 2500? Vubec netusim na kolik me tato sranda prijde. Kde jste tu nadrz sehnal, nobo vam to cele delali v servisu? Ales
Buď se tam dá nádrž stejného typu a zaplatí se 10Kč za přepsání na DI
(s tou mohou být trochu problémy vzhledem k tomu, že asi máte zástavbu
podle staré normy => takové nádrže se už nějaký rok nevyrábí a po
montáži nebude životnost 10 let), nebo se tam dá nová (i s novým
multiventilem) a bude se muset provést "schválení" což znamená o dost
vyšší poplatek při zapsání na DI (mám dojem, že 1000Kč).
Loni jsem takto měnil válec 60l za jiný, který vydrží do roku 2010 a
stálo to 2500Kč.
To není tak úplně pravda - vyhláška říká, že životnost je 10 let, pokud výrobce nestanoví jinak. Takže to není o předpisech, ale o výrobcích, kteří místo toho, aby stanovilipodmínky pro prodloužení životnosti, raději nutí k výměně (za 3 - 6 tis. Kč). Výrobci totiž shodně prohlásili, že životnost nad 10 let neprodlouží. Sranda je v tom, že proč právě 10 let - kdyby ministerstvo navrhlo třeba 11 let, tak řekli to samé (životnost nad 11 let nelze prodloužit) atd... Přitom důležitý je skutečný stav nádrže, ověřený zkouškou (obvykle se má za to, že standardní toroidní nádrž nesmí zkorodovat tak, že tloštka stěny poklesne pod 3,2 mm - údaj získaný od výrobce WvM - což se za normálních podmínek hravě splní)
22:52:01
13.04.2005
13.04.2005

Baghira
-> Gryzly: Myslim ze kdyz se na to vyseres, tak si toho stejne nikdo nevsimne.
21:12:13
13.04.2005
13.04.2005

Gryzly
-> King2: a kolik to tak koštuje? Aspon 5000,- ne? Tedy myslím nová nádrž.
18:53:20
13.04.2005
13.04.2005

King
2 Gryzly: Ja jsem na lpg konfere vycet, ze se zadny tlakovy zkouzky po 10letech nedelaj, za si proste bud musis koupit novou nadrz, resp. sehnat nejakou s novou homologaci. Zkusim se podivat do archivu konfery....
17:56:46
13.04.2005
13.04.2005

Gryzly
-> Cafe-Racer: aspon jsi ušetřil.
-> King2: Hele Kingu jak je to s revizema nádrží? Ta se musí dělat po deseti letech a slyšel jsem že je to dost drahý a taky že to už nechcou nikde dělat a tak to nezbyde než odmontovat celý zařízení a bud se sním rozloučit nebo pořídit s novou homologací. Co ty o tom víš? čeká mě to za dva roky.
-> King2: Hele Kingu jak je to s revizema nádrží? Ta se musí dělat po deseti letech a slyšel jsem že je to dost drahý a taky že to už nechcou nikde dělat a tak to nezbyde než odmontovat celý zařízení a bud se sním rozloučit nebo pořídit s novou homologací. Co ty o tom víš? čeká mě to za dva roky.
12:26:36
12.04.2005
12.04.2005

Cafe-Racer
Příčina odhalena: z uzavíracího ventilku pro vstup do multiventilu mi vypadla pojistná podložka. Kvůli tomu se při povolování ventilku povolila pouze převlečná matice, která by se jinak o podložku opřela a vysunula tak ventil. Tím, že to nedělám každý den, jsem si toho nevšiml. Aź dnes ráno, před cestou do servisu. Tedy přesně, jak jsem říkal - totální blbost..... Stačilo nasunout podložku a je to OK. Díky za rady a nápady.
10:51:19
12.04.2005
12.04.2005

King
2 Cafe-racer: Jestli si jses jistej, ze lpg se dostane pres kulicku v plnici pripojce, tak bych to typoval jedina ploak zaseklej v poloze max. naplneni. Mel by tam bejt jehlovej ventil, na kterej tlaci plovak a v "horni uvrati" zaskrti plnici pripojku. Bud zkusit pomlatit nadrz gumovou palickou nebo ji holt demontovat a zahejbat s ni, jestli to povoli. Jinak se musi shodit multiventil. Pro priste si proste objednas repasni sadu za nejakejch 5stovek a za usetrenej litr votunis autii :) 2 Baghira: Ja mel nedavno lepsi zaser :) Kdyz jsem kompletoval plnici pripojku, dal jsem tam obracene pruzinu a na pumpe jsem se pak strasne divil, ze mi to tam tece rychlosti 1l/min :) Po natankovani za 30Kc, jsem s omluvou zaplatil a zahadu na parkovisti pumpy rozlousk. Ovsem za odmenu zase nesly terminaly na platebni karty, takze fronta jako prase :)
10:24:53
12.04.2005
12.04.2005

Cafe-Racer
Kulička těsní - do přívodní trubky k nádrži plyn pustí, zasekne se to až na mulitventilu (před ním). Je mi jasný, že když s tímhle pojedu do servisu, tak tam míň než 500 nenechám, bez ohledu na skutečnou závadu. Posledně mi auto mizerně startovalo, nedrželo volnoběh, tak jsem jim ho přivezl, aby se mi na to podívali, že jsou ASI špatné membrány. Když jsem si ho vyzvedával, tak mi řekli, že byl jen zanesený filtr LPG, ale když jsem jako chtěl vyměnit ty membrány, tak mi je vyměnili, lup a 1500 v hajzlu.
23:16:41
11.04.2005
11.04.2005

Baghira
-> Cafe-Racer: Uplně nerozumim jak to myslíš, ale dvakrát se mi taky stalo, že se tam ta kulička jako by zasekla, takže rychlá demontáž trubičky a klíčem od zapalování ji trochu zatlačit. když to pšouklo, tak už pak šel plyn do nádrže normálně natlačit.
19:14:53
11.04.2005
11.04.2005

Cafe-Racer
Ještě upřesním - soustava se chová, jako by byl uzavřený ventilek na vstupu multiventilu. Ale kontroloval jsem ho, je povolený.
18:51:26
11.04.2005
11.04.2005

Cafe-Racer
Kolegové plynaři, díky za rady. Při pokusu o naplnění nádrže došlo k zádrhelu - do auta nedostanu plyn :-( Přes hrdlo se dostane, ale do nádrže už ne. Oba ventilky na ventilu mám povolený, jeden mi dokonce touží vypadávat, tak ho mám chycený za konec závitu. V minulosti jsem už oba zavíral i otevíral, vždy to chodilo. Nějaké nápady? Mimochodem, v servise na mě koukali jako jójo, když jsem se objednával na revizi, asi jim tam opravdu moc lidí nechodí.
22:34:54
09.04.2005
09.04.2005

Gryzly
-> King2: Tak to já se hlásím já chodím častějc jak co dva roky a tady je levnej kraj a chcou za to razítko 100 -150Kč.
22:27:19
09.04.2005
09.04.2005

King
Tak to mam docela kliku, protoze na moje hrdlo jsem musel do zadniho cela delat douru jenom o prumeru cca 14mm + 2 diry 5mm na prichyceni a to zvladnul obyc. vrtak. Jinak na tom multiventilu je samozrejme dalsi zpetnej ventil a ta kulicka v hrdle jenom brani tomu velkymu panaku LPG, co zustava v plnici trubce, zbytecne vytyct. Co se revizi tyce, tak za svoji lpg karieru jsem na netu nenarazil snad na nikoho, kdo by chodil na revizi castejc, nez pred STK + ME a uz vubec ne kazdych 10tkm. Mejdlovou vodu si clovek dokaze nastrikat sam a platit nejakymu frantovi 200 za 3min. prace a jedno razitko je luxus. Nasi slovensti kolegove maji ale myslim pakarnu v podobe policejnich hlidek dozadujicich se potvrzeni o revizi ne starsi nez...neni-liz pravda?:)
13:53:39
09.04.2005
09.04.2005

Gryzly
-> Cafe-Racer: to stím mojim vykružovákem jsem to dělal asi pět minut. ale je lepší si to někde zkusit nejdřív na plechu a oměřit tu díru.
22:44:38
08.04.2005
08.04.2005

Cafe-Racer
Vypadá to teda, že je další pojistka i v multiventilu. Je to docela logický. Každopádně od poslední revize je to víc než rok a taky víc než 10 tisíc kilometrů, takže to spojím.
Díru do čela jsem tvořil tak, že jsem si nejprve označil střed díry, pak jsem vzal malej sprej, kterej má průměr akorát 52 mm, obkreslil jsem si jeho půdorys přes vyznačený střed, takže jsem dostal parádní kružnici o průměru 54 mm se středem v požadované poloze. Do vrtačky jsem upnul vrták čtyčku a kolem dokola jsem vyvrtal cca 12 děr tak, aby nepřesáhly vyznačenou kružnici. Napodruhé jsem vrtal mezi už hotové díry, kde se to ještě vešlo. Nakonec jsem vzal nůžky na plech, procvakal tenká místa mezi dírami a zubatá díra byla na světě. Potom už jen půlkulatým pilníkem zahladit a vypadá to zdařile.
Díru do čela jsem tvořil tak, že jsem si nejprve označil střed díry, pak jsem vzal malej sprej, kterej má průměr akorát 52 mm, obkreslil jsem si jeho půdorys přes vyznačený střed, takže jsem dostal parádní kružnici o průměru 54 mm se středem v požadované poloze. Do vrtačky jsem upnul vrták čtyčku a kolem dokola jsem vyvrtal cca 12 děr tak, aby nepřesáhly vyznačenou kružnici. Napodruhé jsem vrtal mezi už hotové díry, kde se to ještě vešlo. Nakonec jsem vzal nůžky na plech, procvakal tenká místa mezi dírami a zubatá díra byla na světě. Potom už jen půlkulatým pilníkem zahladit a vypadá to zdařile.
21:25:30
08.04.2005
08.04.2005

Gryzly
-> Cafe-Racer: Já jen vždy vyfouknu co je v za kuličkou a pak to odšroubím. musí se to rozšroubit z vnitřní strany a vysunout ven. asi tam bude na multiventilu nějaké zpětná kulička protože ten tlak je jen v trubce. jednou když mi auto stálo pul roku a takulička tam ležela bez tlaku tak trochu oorezla a když jsem jel pak na pumpu a pumpařka oddělala pistol tak asi deset sekund šel plyn zase zpět ven. Ale pak ta kulička asi přimrzla a přestalo to ucházet. pak se mi to stalo ještě jednou a pak už se ta kulička sama opravila. těsnost vyzkoušíš až ti natankuje jinak se tam plyn nedostane. Na revize se má chodit jednou do roka nebo po ujetí 10 000km. podle toho co bude dřív. A pokud jdeš na STk musíš mět platnou revizi.
A jak jsi dělal díru do zadního čela na hrdlo? Já už dělal asi tři a nechal jsem si na to udělat vykružovák z soustružnickýho nože a ten upnu do vrtačky.
A jak jsi dělal díru do zadního čela na hrdlo? Já už dělal asi tři a nechal jsem si na to udělat vykružovák z soustružnickýho nože a ten upnu do vrtačky.
20:11:07
08.04.2005
08.04.2005

Cafe-Racer
Tak jsem to celý odpoledne měnil. U bouranýho auta je to jak ježek v kleci. Narazil jsem ale na zásadní problém: rozdělal jsem to plnící hrdlo, abych ho dostal z čela ven. Když jsem to celé dal zpátky, připravil jsem si mýdlovou vodu pro kontrolu těsnosti, v autě jsem povolil přívod a čekal, že se plnící trubka naplní plynem - ale nic se nestalo, těsnící kulička se tam válí bez tlaku. Udělal jsem něco špatně, nebo je v nádrži ještě další tlaková pojistka, která do trubky nic nepustí, a kulička v hrdle je pouze na jištění tlaku v potrubí? V tom případě asi není způsob, jak prozkoušet těsnost a zítra to radši vezmu na revizi - jak často tam vlastně musím?
14:23:58
08.04.2005
08.04.2005

Cafe-Racer
Zavřu to, pro jistotu. Dík.
13:37:03
08.04.2005
08.04.2005

King
Ja pro sichr zaviram ten ventil na privodu od plniciho hrdla, ale mam vyzkouseny, ze to neni potreba. Ale sichr je sichr :) Jinak staci jenom traba sroubovakem zatlacit na kulicku v plnicim hrdle, aby se odfouk zbytek plynu v plnicim potrubi. Ono tech plnicich hrdel je vic typu (v ramci stejnyho tj. italskyho tank. systemu) - treba v mym pripade musim nejdriv rozpojit pripojku od potrubi, protoze je prisroubovana zvenku. Ale myslim, ze vetsina skodovek, co ma pripojku na strane ridice, pujde oddelit od cela bez rozpojovani s potrubim - ale at to radsi potvrdi nekdo kompetentnejsi. Ja mam pripojku exoticky u spolujezdce a 4 z 5ti pumparu se obvykle nachytaj :)
12:12:29
08.04.2005
08.04.2005

Cafe-Racer
Mám při výměně zadního čela zavírat ventily na nádrži LPG? Nebo stačí jen povolit dva šrouby z vnější strany a plnící hrdlo zůstane v bezpečném stavu, ale uvolněné z čela? Předem díky.