Odstranění chromu - jak ?

prohledat
19 příspěvků (zobrazeno 1 až 19) od 22.05.2013 do 27.06.2013, založil/a TechniX
řadit dle data
08:37:26
27.06.2013
StepaNoFUN
-> Citr0nik: Na leptání DPS je mnou níže zmiňovaná kyselina solná. Ve směsi s peroxidem vodíku.

-> TechniX: Chlorid je nesmysl. Ten blbě funguje i na čistou měď, natož na chrom...
21:48:31
26.06.2013
TechniX
-> Citr0nik: Taktéž jsem na to použil chlorid železitý na DPS, to se ví že to s tím nic neudělalo 1 jen na tom se tvoří hnědý hnus ...

Jinak Mikrona nemá zájem to dělat .. 8
22:04:28
27.05.2013
dragon_cb_cz
-> TechniX: Polité je na prd, musí být ponořené...
22:04:28
27.05.2013
Citr0nik
ja som chrm odstranil z suciastky ponorenim do kyseliny .. co je na leptanie DPS 4
21:53:12
27.05.2013
TechniX
-> Stepan FUN: Jedno potření to opravdu nebylo, bylo to polité v lavoru, drželo se to na tom půl dne a stejně to nepomohlo, páry od toho šlo hodně..
17:01:06
27.05.2013
StepaNoFUN
-> TechniX: Ono jedno potření nestačí, pokud je to silná vrstva... Spíš bych to zkusil do něčeho nalejt a alespoň kousek namočit.
07:43:36
27.05.2013
TechniX
Tak jedno kolo potřené Kyselinou chlorovodíkovou solnou, byla to půl dne potřený, páry z toho šli opravdu hodně, ale bez úspěchu, chrom jen malinko zešedivěl a nic to s ním neudělalo, opískované věci díky párám zase orezly 3 Takže zkusím kontaktovat Mikronu co mi poví, přinejhorším to lehce obrousím brusňákem a jde na to Epoxid 8
08:55:24
24.05.2013
Jozka
-> TechniX: S tímhle bych zkusil v Týně Mikronu, jestli to ještě provozujou - chromovali, niklovali.. kde co. A zrcátka z Žigula mi tam rozpustili v kyselině docela úspěšně..4.

Jinak docela dobře funguje teplo na odstranění chromu - má jinou tepelnou roztažnost než ocel a po přeběhnutí hořákem se loupe docela vesele zpravidla.. I když kola nevím, to je dost masiv, taky aby se nepokroutili nějak..
21:04:29
23.05.2013
TechniX
-> dragon_cb_cz: Místama je ten chrom oloupaný a je to pěkně silná vrstva :) zítra zajdu do drogerie koupit tu kyselinu solnou chlorovodík, vyzkouším a napíšu pak informace co dále jak sem pokročil :) .. děkuji za pomoc
20:46:44
23.05.2013
dragon_cb_cz
-> TechniX: Jestli narazíš na chrom co vůbec nejde dolu, tak ho chci vidět :) Ale kdybys to doma nijak dolů nedostal tak já ti to klidně někam do galvaniky hodím... pojedu asi brzo z ČB do Horažďovic za Jožkou, tak bych to vyzvednul a někdy příště doručil...
20:29:39
23.05.2013
TechniX
-> Stepan FUN: Díky za info, to zní zajímavě :) před chvilkou jsem s tím zkoušel všechny možné věci jako broušení hrubým dráťákem, bruska hrubost papíru 40, různé kyseliny atd a bez úspěchu, je to vážně tvrdý kov 1

Ohledně té kyseliny chlorovodíkové to by snad šlo, tady je ten výrobek www.vmd-drogerie.cz/vmd-d rog/.../34904-Labar-kyseli na-solna-chlorovodikova-31 -technicka-500-g

píšou tam "Rozpouští kovy (i chromování) a vodní kámen." takže kdyby to s tím odstranilo, bylo by to super.

Jak zhruba dlouho to může leptat ten chrom ?

a jen tak mimo informativně co kdyby se mi vůbec nepovedlo to dostat dolů a nezbylo by mi nic jiného než to přestříkat základní barvou Epolex S2300, bude se to loupat ?

www.bal.cz/zbozi/.../1q
16:31:31
23.05.2013
StepaNoFUN
-> TechniX: Když jsem kdysi odstraňoval vodní kámen z vodovodní baterie (která je chromovaná) tak jsem na to použil kyselinu chlorovodíkovou (solnou). A (v mým případě bohužel) to šlo dolů i s chromem. Zůstal jenom měděnej podklad...

Ten měděnej podklad by se měl dát odstranit o5 tou samou kyselinou, nicméně je do ní potřeba přilejt trochu peroxidu vodíku. Nejlépe 30ti procentního. Poměr Ti neřeknu - je potřeba to namočit do kyseliny a pomalu přilejvat peroxid. Až do doby, kdy reaguje s mědí nejlíp...

Jenom doporučuju to moc nedejchat a pak řádně opláchnout, nebo je to okamžitě jako liška.
22:31:04
22.05.2013
dragon_cb_cz
-> TechniX: Tu zinkovnu v Týně bych zkusil, ale fakt se zeptej Jožky, nechával někde chromovat, tak bude vědět. A do Týna docela často jezdí pokud vím, takže by mohl vědět i jestli to tam dělaji.
22:26:17
22.05.2013
TechniX
-> dragon_cb_cz: ano Vodňany .. Chrom na to už bohužel nepřijde, takovou výplatu nemám že bych měl na chrom 1 Přijde na to epoxid, plnič a pak vrchní ..

-> castrol: Napadá mě jedině v Týně nad Vltavou, tam je malá zinkovna galvanická
20:15:08
22.05.2013
castrol
-> TechniX: a co nejaka zinkovna v okoli ?
20:08:09
22.05.2013
dragon_cb_cz
-> TechniX: Koukám Vodňany... zkus se zeptat Jozky, kde nechával chromovat on (je z Horažďovic). Každopádně pokud tam má znova přijít chrom tak je písek blbost, bude se to pak muset o to víc brousit a leštit...
19:52:43
22.05.2013
TechniX
-> dragon_cb_cz: o tom už jsem něco taky slyšel že to jde odstranit chemicky, jen akorát v okolí nevím o nějaké chromovně kde by to udělaly.. Proto jsem to zkusil nechat opískovat, jen zřejmě ten písek byl asi dost jemný že to s tím skoro vůbec nic neudělalo :(
19:39:35
22.05.2013
dragon_cb_cz
Pokud vím tak v galvanovnách se starý chrom před dalších zpracováním stahuje kyselinou nebo podobnou chemií.
19:30:01
22.05.2013
TechniX
Hledám účinější metodu na odstranění chromu, jde o to že mám připravený jedny ocelové disky kol na rozteč 4x130 14" od značky cyclone chrome drag 6J a bohužel už mají těžkou korozi a chrom se loupe.. Dal jsem je na pokus opískovat ke známému, dnes je mám doma a výsledek mizerný, písek očistil jen rezavá místa a mezitím než mi to dorazilo domů kov je zase orezlý .. zbylí chrom to neočistilo, jen někde ho to trošku pošupinkovalo, takže výsledek nulový .. Poradí někdo jak to celé očistit na kov ? případně i hrubou mechanickou sílou co na to použít ?
Extreme Tyres