skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Rezonuje stropní příčka
16:04:42
21.09.2013
21.09.2013

Martin/125/
-> Bukaj: .D :D
00:07:14
17.09.2013
17.09.2013

Bukaj
Další typická rezonance u škodovek je plíšek mezi sacím a výfukovým potrubím - měl by odstínit sálání výfukových parohů, aby v sacím potrubí nezplynovatěl benzín, ale jediný efekt toho plíšku je, že snad v 90% drnčí a v 10% je upadlý

15:49:35
16.09.2013
16.09.2013

Luky
Pokud by to stropní příčka nebyla, tak mně jednou rezonoval konec zadního nárazníku, jak se opíral o blatník
15:43:55
16.09.2013
16.09.2013

vaclav3
-> Cumper:
Stropní příčku není problém pod tapecem nahmatat. A jakmile začne rezonance, zkus ji přitlačit. Nebo k tomu využij spolujezdce. A hned víš na čem jsi. Její rezonance je opravdu dost typická závada. Větší problém je, se k ní dostat, potah stropu se ale dá nade dveřmi odlepit.
Stropní příčku není problém pod tapecem nahmatat. A jakmile začne rezonance, zkus ji přitlačit. Nebo k tomu využij spolujezdce. A hned víš na čem jsi. Její rezonance je opravdu dost typická závada. Větší problém je, se k ní dostat, potah stropu se ale dá nade dveřmi odlepit.
08:47:02
16.09.2013
16.09.2013

Ondry
-> Cumper: Mě taky drnčela stropní příčka, napral jsem mezi ní a střechu lepidlo na okna a je klid.
08:05:54
16.09.2013
16.09.2013

minno
-> Cumper: Verím tomu, že stropná priečka rezonovať môže. Ona tuším ani nie je pevne spojená (privarená) so strechou, a tak ak je tam niekde mikro medzera tak môže rezonovať plech o plech (skoda120.inetbox.sk/!img/
.../19.jpg).
Mne asi pred rokom začalo zas pri chladnom počasí a za studeného interiéru bzučať v nášivke stropného poťahu, cez ktorú prechádza napínací drôt poťahu - je to zvláštne, pretože medzi strechou a poťahom som mal izoláciu 15 mm mirelon, ale aj napriek tomu to v tej nášivke bzučalo. Vyriešil som to radikálne - v mieste napináku som spravil dieru do strechy a nahodil strešné okno - nášivka už nebzučí
Mne asi pred rokom začalo zas pri chladnom počasí a za studeného interiéru bzučať v nášivke stropného poťahu, cez ktorú prechádza napínací drôt poťahu - je to zvláštne, pretože medzi strechou a poťahom som mal izoláciu 15 mm mirelon, ale aj napriek tomu to v tej nášivke bzučalo. Vyriešil som to radikálne - v mieste napináku som spravil dieru do strechy a nahodil strešné okno - nášivka už nebzučí

06:28:32
16.09.2013
16.09.2013

Bukaj
-> Cumper:
Tak asi poznáš, odkud jde ten zvuk, jestli ze stropu, nebo od podlahy, ne?
Jinak v AZNP se rezonanci snažili vyřešit (posunout do méně využívaných otáček motoru) právě změnou příčky motoru - nejprve u modelu 85 doprostřed příčky motoru (zevnitř) navařili kus oceli, nakonec u některých vozů plnili příčku motoru tuším pískem (poznáš podle zavíčkovaných konců trubky), také v průběhu výroby vyzkoušeli pár typů držáku motoru (ocel mezi blokem a silentblokem). Bohužel úplně odstranit tuto rezonanci se nikdy nepodařilo, pouze u vozů s vlečenou zadní nápravou, kde je jiné (měkčí) uložení agregátu (jiný silentblok převodovky a "pružné" poloosy se víceméně zamezil její přenos do karoserie. U vlečky je rezonance také slyšet, ale spíše od výfuku a nepřenáší se do kastle
Tak asi poznáš, odkud jde ten zvuk, jestli ze stropu, nebo od podlahy, ne?

Jinak v AZNP se rezonanci snažili vyřešit (posunout do méně využívaných otáček motoru) právě změnou příčky motoru - nejprve u modelu 85 doprostřed příčky motoru (zevnitř) navařili kus oceli, nakonec u některých vozů plnili příčku motoru tuším pískem (poznáš podle zavíčkovaných konců trubky), také v průběhu výroby vyzkoušeli pár typů držáku motoru (ocel mezi blokem a silentblokem). Bohužel úplně odstranit tuto rezonanci se nikdy nepodařilo, pouze u vozů s vlečenou zadní nápravou, kde je jiné (měkčí) uložení agregátu (jiný silentblok převodovky a "pružné" poloosy se víceméně zamezil její přenos do karoserie. U vlečky je rezonance také slyšet, ale spíše od výfuku a nepřenáší se do kastle

00:00:20
16.09.2013
16.09.2013

Cumper
-> Bukaj: No mě to taky přišlo divný. Ale zase jsem si řikal že by mohl mít pravdu když si k němu všichni místní dávaj škodovky a chválej ho, dělá generálky motorů, náprav atd...Fakt toho ví hodně.
23:54:59
15.09.2013
15.09.2013

Bukaj
-> Cumper: Jestli si někdo neplete stropní příčku s příčkou motoru a převodovky...

23:49:24
15.09.2013
15.09.2013

Cumper
Ahoj, u mojí 120ky mi v určitejch otáčkách (asi tak 2700ot.) něco dost otravně rezonuje. Předchozí majitel mi říkal že to dělá vejfuk, ale odtamtud ten hluk nejde. Teď jsem ji měl na seštelování u jednoho dědy, opravuje škodovky už 50 let a říkal že ten hluk dělá stropní příčka. Prej to dělala každá druhá škodovka a musí se to podložit molitanem. Co si o tom myslíte? Může to dělat ta příčka? To budu muset sundat celej tapec? Díky