-> Jozka 29.10.25 17:40:09:
No, přes 100 % účinnost mají jen kondenzační kotle a je to poměrně vysvětlitelný. Jako vstup máš plynný palivo. Výstup je sice taky plynný palivo, ale se značným obsahem vodní páry, která v nasyceným prostředí chladného výměníku kondenzuje a předává tak kromě spalnýho tepla ještě teplo latentní.
Samozřejmě kdyby se měl cyklus obrátit a chtěl jsi vyrábět plyn, na jehož vstupu bude jednou z komponent voda, patrně bys jí musel vypařit, to znamená kromě energie potřebný pro chemickou reakci ještě dodat něco navíc. Zjednodušeně řečeno.
-> Bukaj 29.10.25 20:21:26:
Pokud budem brát, že vsazené dřevo je 100 %, tak z toho budeš mít třeba 82 % tepla předaného do okolí, dalších třeba 10 % bude komínová ztráta (bez ní atmosferický kamna provozovat ani z principu nejdou) která závisí nejen na teplotě spalin, ale dokonce i na množství nespáleného vzduchu (!), další procenta bude ztráta chemickým nedopalem (únik CO, HC a jiných spalitelných látek) a poslední procento je, že nějaké spalitelné látky zbydou i v popelu, protože to nikdy dokonale nevyhoří. Popeloviny jako takové se do měření nezapočítávají, na vstupu by se tedy mělo počítat s dřevem, kde je stanoveno jeho složení. A skutečně se to tak prý dělá, že se nechá dřevo sežehnout jako v krematoriu a pak se váží, co z něj zbylo.
A pokud pro tebe neskončily kamna s Petrama, podobně jako mobily s 3310, tak moderní kamna, aniž by byly napojený na elektřinu, umí být poměrně sofistikované zařízení, které si umí seřizovat vzduchy samo během provozu na základě bimetalů. Jak to konkrétně dělají a jak dobře jim to jde, na to se mně neptej. Jsou to kamna tak za 100k+ Kč, to jsem si už nedovolil. Mně stačí moje za 47, ty mají "jen" předehřev sekundárního vzduchu s vývody nad plameny a poměrně složitej labyrint z profilů ve spalinový cestě, u kterýho jsem teda zatim nepřišel, jak ho vyčistit. Maj teda ještě jednu nevýhodu. Když se ohřívaj nebo chladnou, je to jak když hraje orchestrion...