Kotle a topení v domech

prohledat
39 příspěvků (zobrazeno 1 až 39) od 11.12.2012 do 16.12.2012, založil/a StepaNoFUN
řadit dle data
08:57:45
16.12.2012
exwrcteam
zajimavy tema myslite ze ma vyznam kondenzacni kotel a nebo lepsi krbovky-vlozka s vymenikem barak je z piskovce neco roubenyho a cihla...
19:15:27
15.12.2012
StepaNoFUN
-> palinator: Když vypadne elektřina, tak zatím na ho... To ještě není dořešený. Musíš tam dojít a otevřít 4cesťák naplno... Pak se to samotíží otočí. Ale budu muset vyřešit UPS a automatický otevření serva po výpadku elektřiny. UPS je stejně v plánu kvůli telefonu (IP telefon), tak se pak jedná jenom o dotažení cca 20m kabelu (trasa je bez problémů a zásahu do fasády) a chvíli drátování.

Edit: Klidně zejtra... Od cca 9ti budu vzhůru, protože půjdu zatopit...
upraveno 1x, naposled 15.12.2012 19:16:20
19:12:07
15.12.2012
palinator
-> Stepan FUN:

Kdy se můžu stavit na návštěvu? 40

A jak to funguje když vypadne elektřina?
19:08:13
15.12.2012
StepaNoFUN
A takhle to vypadá na první pohled...
zvětšit Kotle a topení v domech - obrázek od StepaNoFUN vložen 15.12.2012 19:08:13
19:05:17
15.12.2012
StepaNoFUN
otevřenej rozvaděč...
zvětšit Kotle a topení v domech - obrázek od StepaNoFUN vložen 15.12.2012 19:05:17
19:03:46
15.12.2012
StepaNoFUN
Byl to sice trošku boj tam ty časový relátka dostat (musel jsem řešit "odskok" DIN lišty, jelikož vejška neodpovídá "normálním" přístrojům, ale cena rozhodla - 350,-Kč/1ks, normálně cca 1200,-/1ks), ale dnes namontováno časové relé Siemens Sirius pro ochranu proti přetopení kotle. Druhý časový relé a druhý pomocný relé ja zatím navíc, ale nepochybuju o tom, že najdou využití. :-)

Každopádně se mi okamžitě povedlo tu ochranu proti přetopení (teda spíš její doplnění) otestovat. :-/ Zapoměl jsem zašroubovat šroub spojující servo a 4cestnej ventil, takže jsem topil 2 hodiny na ho_no, jelikož do baráku nešla žádná teplá voda. Ale jelikož to kotel ustál (naštěstí ho tu chvíli podržel bojler), tak to funguje. :-)
zvětšit Kotle a topení v domech - obrázek od StepaNoFUN vložen 15.12.2012 19:03:46
21:54:28
12.12.2012
StepaNoFUN
-> palinator: Skoro maximum... To znamená něco kolem 80°C
21:44:43
12.12.2012
palinator
-> Stepan FUN:

Tak je pravda, že těch 200 litrů docela vydrží, žejo... na kolik stupňů ho natápíš?
21:41:53
12.12.2012
StepaNoFUN
-> palinator: TUv = 200l DZD Dražice ležák (prpstorová orientace - to už byvh znova neudělal)--- S natápěním z akumulaček by to za úvahu možná stálo, ale nepočítal jsem s tím. Byla ba to chvilková záležitost, jelikož pokud bychladnou akumulačky, tak bys v podstatě bojlerem topil do topení a to je nežádoucí...

Objem na náš barák počítám cca kolem 2m3.. Chtěl bych se dosta na 2,5-3m3
14:16:19
12.12.2012
palinator
-> Stepan FUN:

Ještě se zeptám, s jakým objemem v akumulaci pracuješ a co máš na TUV?

A jestli to dobře chápu, tak umíš natápět i samotnej bojler jak z kotle, tak z akumulaček, je tak?
17:51:02
11.12.2012
StepaNoFUN
-> palinator: Tak vysvělit bych Ti to mohl. V podstatě jde o to, jakou si určíš logiku. V případě, že těch logik bude požadovanejch víc, stavíš v podstatě několik systémů. Ale myslím si, že jedna musí stačit. Vezmu příklad - Zatopil jsem v kotli na dřevo (automatika to pozná podle spalinovýho termostatu), v baráku je zima (pokojovej termostat), tudíž budeme prioritně topit do baráku. Teplota vody bude řízená ekvitermem, kterej si sám ohlídá, aby nepodchlazoval kotel. V mezičasech kdy je teplota kotle vysoká (nikoli kriticky - ekviterm v náběhu pulsuje a tak k tomuhle stavu občas i dojde, navíc teplá voda je většinou priorita před teplem doma, ale tady jenom nepatrně zpomalí náběh topení. Nicméně i to jde řešit, pouze je to o relé navíc), natápíme bojler. Když přepne pokojovej termostat, dotopí se bojler a automaticky se otevře elektroventil pro natápění akumulačních nádrží. Pokud by teplota kotle poklesla pod požadovanou hodnotu, nádrže se odstavěj, nicméně topení do baráku pořád pracuje na udržovačku, je li třeba. Vyhasne kotel, elektroventil se otevře, ekvitermu nasimulujeme natopenej kotel a pokračujeme dál stejně jako z kotle, jenom z nádrží. Pokud by teplota klesla pod kritickou úroveň (buď v baráku, nebo v nádržích), druhej elektroventil připne plynovej kotel... Vše tohle lze vyřešit jenom relátkama a termostatama...

Verze zapojení trubek bez plynovýho kotle (ten by se jenom přidal do sekundárního - radiátorovýho - okruhu) je na obrázku. Tak nějak bych si to představoval...

zvětšit Kotle a topení v domech - obrázek od StepaNoFUN vložen 11.12.2012 17:51:02
upraveno 2x, naposled 11.12.2012 18:15:32
16:20:16
11.12.2012
palinator
Přesunuto z tématu Co jste dnes Podělali......

-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček:

Jo no...
16:14:51
11.12.2012
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček

by to chtělo udělat téma na topení - kotle a přesunout .. tady to pak zaleze a nikdo se nedočte, až bude něco řešit kolem topení ..
15:12:14
11.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Asi mi to budeš muset fakt ukázat a vysvětlit, jak se to dělá.4
14:48:55
11.12.2012
StepaNoFUN

-> palinator: Netvrdím, že dokonale... Elektronika ale nebude tak složitá. Klasicekej ekviterm, jeden elektroventil, pár zpětnejch klapek a asi 4 elektronický termostaty, spalinovej termostat a termostat v místnosti... Když se budu hodně snažit, tak s druhým elektroventilem bych udělal i přepínání na plynovej kotel...
14:42:51
11.12.2012
Jozka

-> palinator: Ten quickstop jsem viděl v nějakým hotelu, ale fungovalo (údajně) to s kaskádou plynovejch nástěnejch kotlů (cca 8 ks).

My jsme asi na 20-25ti litrech za elektriku plus dřevo zdarma na začátku a konci otopný sezóny, případně při vychladnutí po extra mrazech.. Ale nijak extra se teda doma nepotíme..3 10
13:36:18
11.12.2012
palinator

-> Jozka:

Tak co já vim, tak většina mozků systému má tenhle problém pořešenej určitým vzorkováním teploty s větším intervalem, takže nezaznamená pokles teploty okamžitě, ale po půlstupních za určitou dobu, takže než zjistí, že tam byla zima, už je okno zavřený a v místnosti teplo skoro jako předtim.3

Ale líbí se mi tahle "věda".6

E: a v teple jsem už teď, akorát to stojí ročně 45000 za plyn. 7
upraveno 1x, naposled 11.12.2012 13:37:12
13:30:02
11.12.2012
Jozka

-> palinator: Ale až vyřešíš, tak si budeš moct dát velkýho pašáka pěkně v teple.. Osobně se už ani nepokouším pochopit automatiky dnešních velkejch tepelnejch soustav (třeba frajeřinky typu reakce systému na otevření okna apod..) - to už bych se tím mohl živit, kdyby se mi to povedlo.
13:21:25
11.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Akorát mi není jasný, jakým způsobem se to dá dokonale zautomatizovat celej systém, aby to fungovalo logicky... to musí bejt spousta signálovejch drátů, teplotních čidel a celý to daný dokupy, aby akumulačka chodila, kdy má, natápěla, kdy má.. vůbec nemám tušení, jak se to programuje a řeší... jestli je to dneska formou jakýsi stavebnice nebo jak. Proto se mi zdá trochu jednodušší, když chci topit z akumulačky, tak prostě přecvaknout ventil a hotovo s tím, že třeba natápět to bude automaticky dejme tomu po překročení určité teploty vratné vody ze soustavy (zkrátka když už jsou radiátory rozpálený). Jenže už zase vidim průser, že než se akumulačka natopí, tak v baráku je 30°C, boha jeho.3 Fakt je to na pár týdnů přemejšlení, jak.9
13:14:17
11.12.2012
Jozka

-> baal: Tak to jseš na tom úplně stejně jako mnou zmíněný kamarád.. Rád by dotyčnýho poslal kamsi, ale ještě nemůže..
13:10:59
11.12.2012
baal

-> Stepan FUN: u mna je najhorsie to ze ten chlap co mi to robil je autorizovany servisak na ten kotol no neviem co mam robit aby som nestratil zaruku ...
13:07:50
11.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Já vím, že je Atmos zplyňovák... když si teda nepořídíš prohořívák.1

Ta tvoje logika, že akumulačky až po natopení baráku, zdá se mi velice vhodná a logická, náběh máš rychlej a když už máš barák ohřátej, nemusíš kotel tak nutně dusit, ale jedeš dál, dokud nenatopíš akumulačky a nevyhasne. Každopádně je to docela zajímavý řemeslo, kde se fantazii meze nekladou.6
13:05:11
11.12.2012
Jozka

-> Stepan FUN: Ta životnost souhlasí.. kotle vyrobený před 10-ti lety jsou dnes zpravidla ještě pohodě, obdobný pětiletý maj často smrt na jazyku. Zřejmě některý výrobci jedou (hlavně materiálově) na hraně jako dnes každej..10
12:54:08
11.12.2012
StepaNoFUN

-> palinator: Atmos je zplynovací kotel. ;-)

Regulace plně na ruku? Nesmysl. Nikdy to neudržíš tak, abys neměl v baráku moc teplo, nebo moc zimu... Mě jenom automatika zatím stála víc jak 15tis a to jí nemám ani půlku... A to si to vymejšlím všechno sám (z dostupnejch komponent).

-> Jozka: Jak jsem psal - zplynovák od Atmosu máme doma přes 10 let... Musel bych se podívat do papírů, ale odhadem je to 13let. A zatím bez problémů drží... Ale je fakt, že topí poslední 4 roky většinou tak polovinu sezony, zbytek jede plyn... Takže nevím jak je to s tou životností... Starýho vernera jsem před časem vařil po 15 letech provozu aby ještě měsíc vydržel, než bude novej. Ale tam to byl kotel naprosto bez údržby a jediná regulace byla ta, že čerpadlo sepnulo až při 50°C na kotli, takže nic moc podmínky pro provoz...

Automat na uhlí je taky potřeba nastavit. Třeba rychlost podávání paliva se mění jenom s jinou várkou uhlí...

Automatika je právě "pro babičku" ideální. Zatopíš si takhle, takhle přiložíš a na nic jinýho nešahej...

-> baal: Vyměnil bych topenáře. Akumulace ze sekundárního okruhu je neskutečnej nesmysl... Jenom Ti zvětšuje (nežádoucí) setrvačnost vytápěnýho objektu. Nicméně pokud ji zapojíš z primáru kotle, je pak daleko složitější (i když ne neřešitelná) regulace. Ale záleží na regulátoru. Já to vymejšlím ještě tak, aby mi to topilo prioritně do baráku a až zbytkovým teplem pak do akumulaček, což není zrovna standardní postup. Klasický zapojení najdeš třeba na www.atmos.cz - ale je to tak, že topíš do akumulaček a až z nich do baráku, takže topíš de facto "na druhej den"...
12:41:35
11.12.2012
Jozka

-> baal: Takže nádrž jako další radiátor..? tak to bude asi fakt špatně.. Jinak zajímavej tip.. pokud nevysypu prasátko a nepůjdu rovou do tepelnýho čerpadla v kombinaci s krbovkama.
12:32:21
11.12.2012
baal

-> Jozka: -> Stepan FUN: ja som mal splynovaci kotol VIGAS 25 slovensky vyrobca no proste hrozny kotol len mi to dechtovalo . u tychto kotlo je zaklad mat akumulacnu nadrz potom je to pohoda . ja som ju nemal a mal som poriadne predymenzova aj rury a potom redukcie do 22 medi takze tam to bolo kus blbo zapojene . od vtedy nechcem taky kotol ani vidiet . predal som ho totalne pod cenu . a kupil som lazar unikomfort . je to peletovaci kotol z retortovacim horakom a aj komorou na spalovanie kusoveho dreva . kotol ide nadherne kym idem na peletky ale akonahle kurim drevom tak nemam kde davat prebytocne teplo aj ked mi kurenar zapojil aj akumulacnu nadrz hadam za snim ze to je zle zapojene lebo to nefunguje a on stale ze je to dobre . akumulacnu nadrz mi pripojil do radiatoroveho okruhu za 4cestny ventil a tym padom ked mi termostat povie ze nepotrebuje uz teplo tak 4 cestny ventil sa zavre a prebytocne teplo sa len kruti v kotly a nejde do nadrze . a toto mu neviem vysvetlit . ale kotol je to super . hori v nom vsetko a ked sa rozumne priklada tak nic nedechtuje . bol dost drahy okolo 3500e . osobne by som siel teraz uz do ineho kotla pohobnej konstrukcii ale iny horak ma kompletnu regulaciu vcetne zapalovanie lamda sondy ktory je tiez poliak ale je o 1000e lacnejsi .
11:45:08
11.12.2012
Jozka

-> Stepan FUN: Ty splynovací kotle mají docela tragicky krátkou životnost (i když odpovídající dnešním zvyklostem, kdy se považuje nemravný, aby výrobek fungoval víc jak 7 let).. A ten tvůj známej má asi lepší kotel nebo lepšího kotláře než ten můj - je to jako s každou automatikou, když funguje, je to velká pohoda.. Kámoš topí jen sezónu a třeba nikde nemůže zjistit ani to, jestli může automatiku na léto úplně "vytáhnout ze zásuvky".

-> palinator: S automatazací těžce váhám u případnýho novýho kotle, kterej by musel být taky na dřevo (kousek lesa by i byl a uhelna je zrušená již léta, tak taky není kam) - soustava je doplněná o elektrickej kotel a ovládání je už i teď "kotel" pro babičku - onehdy zapomněla otevřít druhou vratnou trubku pro samotíž a bylo to o fous...
11:24:38
11.12.2012
palinator

-> Jozka:

Proto mě napadá myšlenka to s tim automatem moc nepřehánět. Trochu ustoupit na komfortu a systém si ovládat ručně, i když bez automatiky akumulačky nemaj smysl. Chce se nad tím asi hluboce zamyslet, trochu selským rozumem a brát v úvahu různý situace. Kor v případě, že celej systém ještě zesložití plynová záloha. To už pak bude v kotelně slušnej masakr z trubek, termostatů, ventilů a čerpadel.

Pak ještě odladit samotnej kotel (už dlouho se mi líbí Atmos, ale jestli je lepší zplyňovák, bránit se nebudu), aby měl max. účinnost a bude to dobrý. Osobně bych šel do kotle jenom na dřevo. Uhlí nemáme kde skladovat.
10:57:46
11.12.2012
U-Geen

-> Stepan FUN: jo automat na uhli by se mi taky libil, ale kvuli pristupu k baraku a tehdy i dotacim jsme zvolili pelety... ale topeni je to urcite drazsi.
10:48:05
11.12.2012
StepaNoFUN

-> Jozka: Do klasickýho kotle bych už nešel. Buď splynovák (nejlépe v kombinaci s automatickým podáváním druhýho paliva), nebo automat na dvojku ořech... Ty automaty jsou skoro jako plynový topení. Jenom levnější (teda pokud nepočítám pořízení toho kotle). Známej má automat na dvojku a topí s ním i v létě. Kvůli vodě. V létě jednou za 14 dní - 3 tejdny nahází násypku uhlí, vybere kýbl popela a víc si toho nevšímá...
10:06:25
11.12.2012
Jozka

-> palinator: Ono ty malý kotle na pevný paliva s automatikama budou asi docela obtížně naladitelný - dle toho, že mě třeba kámoš "otravuje" s jedním (na uhlí) celý tři roky, co ho má. Ani servisní technik autorizovanej zatím moc neuspěl..

Po novým kotli pokukuju už nějakej čas, ale když ty provozní zkušenosti poslouchám, tak.. zlatej Dakon 22 (z roku 1979). Shoří v něm všechno, pohodlně drží 80°C a stačí na to přivírání dvířek a klapek.. Akorát se holt k němu musí častěji - a babička nesmí usnout během zatápění při otevřený klapce na komíně.. to pak vibruje celej barák1.
23:22:03
10.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Jo, na to bych se rád podíval... nejsem na to odborník, vyrost jsem na plynu, ale strašně mě to zajímá. Už jsem pár systémů viděl, ale bylo to všechno dost starý, ještě na samotíži. Právě že i říkali, že topili suchým, ale právě to odladění no, nejenom vyřešit kotel - primární vzduch, sekundár a kdejaký hejblata který ty dnešní kotle maj, ale i celou soustavu. Líbí se mi, když z jednoho kotle jde topení a přes výměník i teplá voda, nedejbože když jsou akumulačky a topí to i druhej den.6 Akorát mi to přijde hrozně složitý na řešení a asi by to chtělo mít všechno na ruční kohouty, aby to fungovalo tak, jak zrovna potřebuju, jinak se bojím, že by to bylo občas dost neefektivní.

Co se týče dříví, tak mám odmalinka zkušenost jenom u babičky na dnes 25 let starým odhořívacím Slokovu na uhlí... ve kterým se topí vším, co hoří i nehoří, na samotíži. Jenomže to je taková zkreslená zkušenost. Otevřená expanz, žádný hlídání teploty vratky, 80% života kotle kotel podchlazenej na nějakejch 40-50°C, ovládanej totálním manuálem, aneb přívěra vzduchu tak nějak odhadem, protože termostat nefunguje. Snad ani nechci znát účinnost zařízení...
23:10:10
10.12.2012
StepaNoFUN

-> palinator: Právě že na dřevo super. Jenom musí bejt suchý. Což znamená minimálně 2letý. A jelikož "výpočet" je 1 metr dřeva na 1kw na zimu, tak proto počítám 90m... S tím že tech 30 musíš mít připravenejch v kotelně.

Jestli se někdo neohřál, tak topil mokrým. To je jako kdybys ho vyhazoval. Ani souší se nedá topit dřív jak za rok po skácení. A pak samozřejmě záleží na tom, jak to dokážeš nastavit, odladit regulaci, jak máš navrženej celej systém topení (u nás na hovno, ale musím "pracovat" s tím, co je)... Já bez problémů vytopím tímhle kotlem celej barák i v -20°C a ještě zbytkovým teplem dohřívám bojler...

Tak někdy sedni do auta a přijeď se podívat...
22:57:01
10.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Takže myslíš, že spotřeba dříví je příliš vysoká? Mě právě děsily reference, že někdo protopil strašně moc dřeva a ani se neohřál... že to není prdel odladit. Abych nakonec neskončil u krbovek a výměníku vzduch-vzduch, abych moh topit jenom na bakáče s malým odpadem do komína..
22:41:29
10.12.2012
StepaNoFUN

-> palinator: Tehle kotel máme už přes 10 let (určitě, jelikož od 2002 jsou standardně vybavovaný spalinovým termostatem a my ho tam ještě neměli) a zatím takřka bez potíží. Cokoli se na tom posralo, byla vždy chyba obsluhy.

Líbí se mi na tom to jak to hoří na dřevo a sere mě to, že se v tom uhlím topí úplně na hovno. V tom abys topil jako v parní lokomotivě. Pokud ho naložíš "do plnejch", tak 2 hodiny nic a pak nevíš co s tepelem...

O suchým dřevu a jeho množství mluvit nebudu. Zahrada je dost velká, takže tam těch 90m dřeva narovnám. :-)

Dneska už bych asi nešel do kombiňáku dřevo - uhlí, ale radši bych si vzal půjčku a investoval do kombinace dřevo - pelety...

Jinak verner je verner, ale za ty peníze mi ten Atmos docela vyhovuje. Když jsme ho kdysi kupovali, tak to bylo "na rychlo" a byli jsme rádi, že na nějakej vůbec je... Už tenkrát to byla raketa (cca o 1/3 víc než normální kotel stejnýho výkonu), ale nelituju... Ještě akumulační nádrže, dořešit automatizaci a bude to super.
21:55:27
10.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

A postřehy? Co se ti na tom líbí, co tě na tom sere, šel bys do stejnýho?
21:35:40
10.12.2012
StepaNoFUN

-> palinator: Atmos. 30KW, kombinace dřevo + uhlí
20:19:26
10.12.2012
palinator

-> Stepan FUN:

Co máš za kotel?
18:32:14
10.12.2012
StepaNoFUN

Šel jsem zatopit, ale nejdřív, že vyčistím kotel. Na zadním čistícím víčku přireznul šteft a i přes použití (dle slov dýlera - na podruhý jsem ho vyhnal) naprosto špičkovejch odrezovačů za neskutečný peníze, se mi povedlo ten šteft urvat. Takže vytahat půl auta, nanosit do kotelny, navařit novej šteft... :-/
upraveno 1x, naposled 11.12.2012 18:03:35
Extreme Tyres