skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Starý byt vs novostavba?
15:21:44
20.12.2013
20.12.2013

krup
-> dragon_cb_cz: jop, tadle matematika má mnoho "proměnných", ale výsledek nemusí být špatný :)
14:38:20
20.12.2013
20.12.2013

dragon_cb_cz
-> krup: Taky možnost, ale pronájem družstevního bytu je komplikovanější než u bytu v osobním vlastnictví, navíc nejsme úplně "nájemní" lokalita - ale zkusit to samozřejmě můžu. Pak je samozřejmě otázka, jak moc ten nájemník byt zničí 

14:33:22
20.12.2013
20.12.2013

krup
-> dragon_cb_cz: tak to pronajmout a prodat až za 8 let :p
(moje 2kk aktuálně nikdo nehce za podmínek, které jsem si nastavil, takže to pronajmu a nabídnu znovu třeba za rok dva - nájemník mezi tím umoří část hypotéky a bude :) )
(moje 2kk aktuálně nikdo nehce za podmínek, které jsem si nastavil, takže to pronajmu a nabídnu znovu třeba za rok dva - nájemník mezi tím umoří část hypotéky a bude :) )
13:29:39
20.12.2013
20.12.2013

dragon_cb_cz
-> aDAm:
Otázkou je co bude či nebude ochotná akceptovat manželka, IMHO by spíš radši třeba ten Mnichov nebo Frankfurt, aby to bylo blíž k rodičům... No ještě pár měsíců na rozmyšlenou mám.

09:50:53
20.12.2013
20.12.2013

aDAm
00:48:27
20.12.2013
20.12.2013

dragon_cb_cz
-> m8rinek: Oživuješ hodně starý kostlivce. Varianta kopnout do vrtule je pořád jedna z možných, na jaře mě čekaj státnice a pak se uvidí, už začínám nějakej pozvolnej průzkum trhu. Blbý je, že nemám moc představu o platech v oboru mimo Prahu, ale to se nějak pořeší. Spíš řeším co s bytem - je pořád ještě družstevní a tuším ještě 8 let bude, což je na prd, dost snižuje prodejní cenu. Takže ještě na 8 let dopředu mám buď někde vázaných cca 3 mega, nebo se musím smířit se značně sníženou cenou...
EDIT: Jinak nakolik to ohodnocení odpovídá, si nejsem jistej, v nájmech je to celkem pohoda (za 12 měsíčně se v Praze dá slušně bydlet). Spíš na koupi je to docela rachot, byty v Berlíně jsou levnější než v Praze, takže je to jedna z možností kam jít... Berlín, Frankfurt, Mnichov... asi bych měl začít oprašovat deutsche Sprache.
EDIT: Jinak nakolik to ohodnocení odpovídá, si nejsem jistej, v nájmech je to celkem pohoda (za 12 měsíčně se v Praze dá slušně bydlet). Spíš na koupi je to docela rachot, byty v Berlíně jsou levnější než v Praze, takže je to jedna z možností kam jít... Berlín, Frankfurt, Mnichov... asi bych měl začít oprašovat deutsche Sprache.
10:21:56
19.12.2013
19.12.2013

m8rinek
-> dragon_cb_cz: Tak snad cenám v Praze odpovídá vyšší platový ohodnocení, než je to ve zbytku republiky, jinak snad nemá význam tam setrvávat, kopni do vrtule, přestěhuj se někam kde bude pozemek za půlku... Nebo nebreč ;).
08:01:00
19.12.2013
19.12.2013

aDAm
-> MajklM: u developerského projektu není nikdy nic ok, vždy se tam něco sere.
07:57:52
19.12.2013
19.12.2013

MajklM
Díky za info. Budu držet palce, ať s tím nemáš problémy. Já asi zůstanu u té novostavby a budu doufat, že to bude ok.
17:58:03
18.12.2013
18.12.2013

MerHanz
Přes veškerý možný neduhy jsem nakonec zvolil kompletně přestavěnou cihlovou vilu na bytovku. Někdy v prvním kvartálu 2014 bych se měl stěhovat. Tak uvidíme. Jako velký mínus beru vytápění elektrokotlem ( každej bt má svůj napojenej na podlahovku ). Tak uvidím jak mě to bude ždímat z financí.
17:24:50
18.12.2013
18.12.2013

MajklM
Ahoj,
tak jak jsi nakonec dopadl? Novostavba nebo rekonstrukce?
Já teď totiž řeším úplně stejný problém, ale kloním se spíše k novostavbě, protože je na ni navíc sleva, na ukázku: www.yitkoti.cz/yit_domov/ akcni-nabidka
Ale docela by mě zajímalo co si si vybral a proč.
tak jak jsi nakonec dopadl? Novostavba nebo rekonstrukce?
Já teď totiž řeším úplně stejný problém, ale kloním se spíše k novostavbě, protože je na ni navíc sleva, na ukázku: www.yitkoti.cz/yit_domov/ akcni-nabidka
Ale docela by mě zajímalo co si si vybral a proč.
01:01:59
25.04.2013
25.04.2013

dragon_cb_cz
-> Tuner#2: Za 2 mega koupíš přiměřeném okolí prahy (ani ne tak vzdáleností jako spíš dopravní dostupností) možná přiměřený pozemek... tady v Kolovratech zrovna městská část prodává dva - jeden 3000/metr, druhý 3500/metr, pokud vím tak nezasíťované
Baráky na kterých by byla kopice práce a nákladů na svépomocné rekonstrukci se prodávají od 4 mega za menší/horší stav, za 5-6 mega se najde něco kam se dá nastěhovat, v části bydlet a druhou část rekonstruovat - a možná se najde i místo pro škodnou. Já třeba koukal na tohle: www.sreality.cz/detail/.. ./3151512156 , ta stodola by byl velice příjemný bonus pro sysla mé kategorie, ale dokud nebudu moct vzít plnej úvazek, tak je to trochu mimo mojí finanční realitu

Baráky na kterých by byla kopice práce a nákladů na svépomocné rekonstrukci se prodávají od 4 mega za menší/horší stav, za 5-6 mega se najde něco kam se dá nastěhovat, v části bydlet a druhou část rekonstruovat - a možná se najde i místo pro škodnou. Já třeba koukal na tohle: www.sreality.cz/detail/.. ./3151512156 , ta stodola by byl velice příjemný bonus pro sysla mé kategorie, ale dokud nebudu moct vzít plnej úvazek, tak je to trochu mimo mojí finanční realitu

14:04:31
24.04.2013
24.04.2013

1560 - zrušená registrace
-> aDAm:
Dobře. Tak jinak. Já si nemůžu vybírat
Dobře. Tak jinak. Já si nemůžu vybírat

14:00:29
24.04.2013
24.04.2013

aDAm
-> 1560: no hele může, ale musí mít pořádně nadutou portmonku ;)
13:58:22
24.04.2013
24.04.2013

-> aDAm:
No co, já mám zase výhled na benzinu :) Ale jinak jsem spokojenej, výhled sice na houby, ale ostatní dobrý. Člověk si nemůže moc vybírat.
No co, já mám zase výhled na benzinu :) Ale jinak jsem spokojenej, výhled sice na houby, ale ostatní dobrý. Člověk si nemůže moc vybírat.
13:54:39
24.04.2013
24.04.2013

aDAm
-> 1560: jo no a co sem tak odsledoval tak je asi ta realitka i majitelem, protože nikdo jiný to nenabízí a v inzu neměli to klasické magicke "v zastoupení majitele"...ale co vydělají, zkásnou ještě k tomu provizi proč by ne. Ten byt se mě líbil, měl jen jednu vadu a to výhled do "dvora" a jelikož to bylo první patro tak dost na pikacu.
13:52:11
24.04.2013
24.04.2013

Lock007
-> havlik: No já se snažim to taky tak nějak sledovat. Je fakt, že je to tu nahnaný tou Prahou , ale dá se sehnat i něco solidního k bydlení do těch 2 milionů v Králováku nebo Zdicích.
13:50:10
24.04.2013
24.04.2013

-> aDAm:
Realitka, no :-) Asi z toho maj malý provize.
Realitka, no :-) Asi z toho maj malý provize.
13:45:44
24.04.2013
24.04.2013

aDAm
-> 1560: no a o tom šetření do je, bohužel. Pak si kup developerský projekt kde z toho chce developer vymlátit maximum. Známí před dvěmi lety koupili 3+kk v hrušovanech za necelé dva míče, byly tam postaveny tuším 4 baráky a developer má/měl problém je udat, nikdo to nechtěl. No dnes mu tam zustaly nějaké malé byty 1+kk/2+kk co nejdou udat a ještě mu tam srmrdí poslední 3+kk...no začali jsme uvažovat i o téhle "vesnici" a při pokecu s kámošem je tam údajně nějaký průser s komínem, když spustí kotle všechny jednotky tak kotel má málo vzduchu, developer má zatím v paži a asi neřeší, holt ti co tam už bydlí museli řešit nějaké provizorzní přisávání přes chodbu, takže na to asi taky hodíme bobana.
Jinak k tomu "svépomocí". Našel jsem v brně pěkný byt 3+kk, zajímavá plocha kolem 70m2, terasa, možnost garáže/dvougaráže, dispozičně jakž takž ale hlavně ve fázi "hrubé" stavby, tj udělané jen omítky a stropy, což se mě hodně libilo, že si můžu udělat podlahy, zárubně, obklady atd dle sebe a hlavně tohle bych zvládl i po těch večerech. Cena příjemná a po zjišťování cen v okolí sem narazil na stejné byty co se v tom baráku prodaly už dokončené za cca 3,3mio, a tento je k dispozici za 2,4mio takže bych řek pěkná nabídka.
Prodávala to realitka, takže prvně mail realitce zda je volno atd...den nic, tak tedy pokus o tel, problem dovolat se, když sem se dovolal tak údajně rezervačka do konce týdne a jestli chcu tak že dá vědět jestli bude volný či ne, týden dva nic, žádná reakce, tak zase mail co a jak že slíbili se ozvat, den dva nic, tak zase pokus o telefon, opět problém se dovolat, no když sem se po dni dovolal, tak opět info že rezervačka do konce týdne, ale že jestli chcu tak se ozve za hoďku že je v autě a domluvíme prohlídku, hoďka pryč nevolal, další den taky nevolal...no mam v pici takovouto realitku abych je na kolenou prosil že jim dám prachy za byt??? Kde to sme?
Jinak k tomu "svépomocí". Našel jsem v brně pěkný byt 3+kk, zajímavá plocha kolem 70m2, terasa, možnost garáže/dvougaráže, dispozičně jakž takž ale hlavně ve fázi "hrubé" stavby, tj udělané jen omítky a stropy, což se mě hodně libilo, že si můžu udělat podlahy, zárubně, obklady atd dle sebe a hlavně tohle bych zvládl i po těch večerech. Cena příjemná a po zjišťování cen v okolí sem narazil na stejné byty co se v tom baráku prodaly už dokončené za cca 3,3mio, a tento je k dispozici za 2,4mio takže bych řek pěkná nabídka.
Prodávala to realitka, takže prvně mail realitce zda je volno atd...den nic, tak tedy pokus o tel, problem dovolat se, když sem se dovolal tak údajně rezervačka do konce týdne a jestli chcu tak že dá vědět jestli bude volný či ne, týden dva nic, žádná reakce, tak zase mail co a jak že slíbili se ozvat, den dva nic, tak zase pokus o telefon, opět problém se dovolat, no když sem se po dni dovolal, tak opět info že rezervačka do konce týdne, ale že jestli chcu tak se ozve za hoďku že je v autě a domluvíme prohlídku, hoďka pryč nevolal, další den taky nevolal...no mam v pici takovouto realitku abych je na kolenou prosil že jim dám prachy za byt??? Kde to sme?
13:28:28
24.04.2013
24.04.2013

Nevím, proč řešíte ceny, když jsou závislé na lokalitě, na velikosti, na poptávce v daném místě... Můžu si koupit relativně novej barák na vesnici za mega nebo stejně velkej 30 let starej barák v Brně za 7 mega.
To stejné byty. Tak například v Kroměříži jsou byty dražší, než srovnatelné ve Zlíně nebo v Brně. A že to jsou většinou zprzněniny s naprosto nelogickým a nevyužitelným prostorem. Ono taky záleží, kdo to prodává a kolik z toho chce.
Ale dovolím si ještě jedno OT - pokud vlastní a nový, tak jediná možnost je, jak snížit náklady, postavit si to svépomocí (nebo použít méně kvalitní materiál - ale vy v tom budete bydlet, ne já). Ale jak říkal T2 - ne každý má čas, chuť, možnost a umění se do toho pustit. A lidi, co si postaví vlastní barák prakticky sami bezmezně obdivuji, i když z toho vyjde většinou naprostá hrůza a slátanina, jakou vídáváme na polích za městem dnes a denně. Ono to totiž není jen tak a ta stavba, ač se zdá jednoduchá, přináší tolik úskalí, až to pěkný není. A to je jen rodinnej barák :-) Znám několik lidí, kteří při stavbě zestárli, jak se říká, o 5 let.
Půl roku v práci přemýšlíme, jak snížit náklady na stavbu, protože jakmile dneska stojí byť novej barák minimalistických kategorií víc jak tři mega, lidi se cukaj a raději si vyberou nějakou hrůzu s katalogu, kterou jim dovezou, smontujou a hotovo, je to levnější, ale pak mají ložnici na sever a koupelnu na jih, protože se nikdo nebude zaobírat úpravou na pozemek. A bohužel, dnes je doba, kdy si i lidi, co ty peníze mají, třikrát rozmyslí, jak je investují - a mnohdy si to rozmýšlí víc jak ti,c o si vemou hypotéku.
No prostě a jednoduše, zvolili jsme tedy taky formu DODO (Dodělej si Doma). Za 2,7 mega bude postaven barák a vevnitř si ho lidi dodělají sami (pozor, ne hrubá stavba - to je prakticky neprodejný, chce to přeci jen mít zvenku komplet hotové). Jsem zvědav, jak se na tuto možnost lidi budou tvářit.
U bytu je ta nevýhoda, že to svépomocí nejde. A popravdě... Zrovna byty se dneska ojebávaj kvůli penězám tak, že je lepší koupit něco staršího a opravit to. Dovolím si jeden příklad, který znám - stavěla se takto bytovka (nic velkýho, jen nějakých cca 30 bytů) a od začátku bylo investorovi jasné, že minimální cena, za kterou to chce prodat, aby vydělal, je cca 5 mega za byt (v době a v místě, kdy se kolem prodávali srovnatelné byty za poloviční ceny). Pak mu teda začalo být jasné, že to neprodá, ale protože potřeboval/chtěl 100% zisk, tak začal ojebávat stavbu. Tu íčko desítka místo patnáctky, tu beton tři centimetry místo pěti, tu dvojsklo místo klientem objednaného trojskla... No, momentálně má na krku asi 8 žalob majitelů bytů a pravidělně barák obchází statik, začalo to křížením vrat garáží, teď se bortí jeden roh a nejnověji se nesmí používat výtah, protože je to životu nebezpečno :)
Takže... Dneska je zlá doba na nový věci jak z pohledu investora tak z pohledu klienta.
To stejné byty. Tak například v Kroměříži jsou byty dražší, než srovnatelné ve Zlíně nebo v Brně. A že to jsou většinou zprzněniny s naprosto nelogickým a nevyužitelným prostorem. Ono taky záleží, kdo to prodává a kolik z toho chce.
Ale dovolím si ještě jedno OT - pokud vlastní a nový, tak jediná možnost je, jak snížit náklady, postavit si to svépomocí (nebo použít méně kvalitní materiál - ale vy v tom budete bydlet, ne já). Ale jak říkal T2 - ne každý má čas, chuť, možnost a umění se do toho pustit. A lidi, co si postaví vlastní barák prakticky sami bezmezně obdivuji, i když z toho vyjde většinou naprostá hrůza a slátanina, jakou vídáváme na polích za městem dnes a denně. Ono to totiž není jen tak a ta stavba, ač se zdá jednoduchá, přináší tolik úskalí, až to pěkný není. A to je jen rodinnej barák :-) Znám několik lidí, kteří při stavbě zestárli, jak se říká, o 5 let.
Půl roku v práci přemýšlíme, jak snížit náklady na stavbu, protože jakmile dneska stojí byť novej barák minimalistických kategorií víc jak tři mega, lidi se cukaj a raději si vyberou nějakou hrůzu s katalogu, kterou jim dovezou, smontujou a hotovo, je to levnější, ale pak mají ložnici na sever a koupelnu na jih, protože se nikdo nebude zaobírat úpravou na pozemek. A bohužel, dnes je doba, kdy si i lidi, co ty peníze mají, třikrát rozmyslí, jak je investují - a mnohdy si to rozmýšlí víc jak ti,c o si vemou hypotéku.
No prostě a jednoduše, zvolili jsme tedy taky formu DODO (Dodělej si Doma). Za 2,7 mega bude postaven barák a vevnitř si ho lidi dodělají sami (pozor, ne hrubá stavba - to je prakticky neprodejný, chce to přeci jen mít zvenku komplet hotové). Jsem zvědav, jak se na tuto možnost lidi budou tvářit.
U bytu je ta nevýhoda, že to svépomocí nejde. A popravdě... Zrovna byty se dneska ojebávaj kvůli penězám tak, že je lepší koupit něco staršího a opravit to. Dovolím si jeden příklad, který znám - stavěla se takto bytovka (nic velkýho, jen nějakých cca 30 bytů) a od začátku bylo investorovi jasné, že minimální cena, za kterou to chce prodat, aby vydělal, je cca 5 mega za byt (v době a v místě, kdy se kolem prodávali srovnatelné byty za poloviční ceny). Pak mu teda začalo být jasné, že to neprodá, ale protože potřeboval/chtěl 100% zisk, tak začal ojebávat stavbu. Tu íčko desítka místo patnáctky, tu beton tři centimetry místo pěti, tu dvojsklo místo klientem objednaného trojskla... No, momentálně má na krku asi 8 žalob majitelů bytů a pravidělně barák obchází statik, začalo to křížením vrat garáží, teď se bortí jeden roh a nejnověji se nesmí používat výtah, protože je to životu nebezpečno :)
Takže... Dneska je zlá doba na nový věci jak z pohledu investora tak z pohledu klienta.
13:27:49
24.04.2013
24.04.2013

aDAm
-> Tuner#2: běžná cena za cca 4+kk + garáž v řadovce, takže i s minimálním pozemkem, holt je to daň za město. Příbuzní tady na jihu nejsou takže sám a dělt to svépomocí po večerech tak to budu stavět do konce života.
k těm cenám např. co máme kousek vedle co bydlíme a to slatina neptaří mezi předražené čtvrti:
www.sreality.cz/detail/.. ./3442131804
-> Jarda/felda: stavební denník je fajn čtení, ale tohodle plánu jsem se dávno zdal přesunem ze severu na jih ;)
a k platům se asi nemá cenu vyjadřovat, "běžný" smrtelník na tyto několika milionové byty/domy nemá šanci dosáhnout pokud nemá ve slamáku našetřeno.
k těm cenám např. co máme kousek vedle co bydlíme a to slatina neptaří mezi předražené čtvrti:
www.sreality.cz/detail/.. ./3442131804
-> Jarda/felda: stavební denník je fajn čtení, ale tohodle plánu jsem se dávno zdal přesunem ze severu na jih ;)
a k platům se asi nemá cenu vyjadřovat, "běžný" smrtelník na tyto několika milionové byty/domy nemá šanci dosáhnout pokud nemá ve slamáku našetřeno.
13:24:37
24.04.2013
24.04.2013

havlik
-> Lock007: no neni:) ne že bych chtěl dělat nějakýho chytrýho, ale přes rok sem se tomu docela aktivně věnoval a opravdu levnější nejsou skoro o nic ani v těch nebližší okolních vesnicích
12:52:11
24.04.2013
24.04.2013

Lock007
-> MerHanz: normální člověk si v Berouně vydělá 10 - 15 tis. jako všude jinde. Ono to tu neni zas tak hrozný stačí se kouknout o kilometr dál od centra a cena už je mnohem veselejší.
12:32:21
24.04.2013
24.04.2013

MerHanz
-> havlik: Skoro za 4 mega starej barák ?? Kolik si tam normální člověk u vás vydělává ?? Tady za jetej barák okolo 2,5 a to tu na to nikdo moc nemá. Zrovna vím o menší řadovce okolo mega, ale ty rekonstrukce to si tu moc lidi netroufaj. Taky bych to neutáh ani při to, že bych žral trávu 

12:27:46
24.04.2013
24.04.2013

Gemini
pol roka sme hladali byt v Blave, nakoniec sme vybrali novostavbu-nadstavbu nad existujuci panelak, za tu istu cenu ako 35 rocny 3-izbak v zlom stave. Takto si vsetko spravime podla seba.
ale moj sen je nadalej velka garaz-dielna + dom
ale moj sen je nadalej velka garaz-dielna + dom
12:05:41
24.04.2013
24.04.2013

Jarda/felda
-> aDAm: pro představu www.domeceksnu.cz/stavebn
i_denik 

11:36:04
24.04.2013
24.04.2013

Tuner#2 - zrušená registrace
-> Nwkt 24.04.13 10:57:20: NJ tak středočeský kraj a Praha je opravdu jiný svět, ale tak zase tam lidi nedělají za to co my tady, takže holt se to na všem kompenzuje.
-> Syny 24.04.13 11:06:33: Bez vybavení malej barák bez garáže za dva míče svépomocí je poněkud hodně. Na druhou stranu chápu, spousta lidí nechce trávit 3 roky stavbou a to zdaleka nejsme v cíli.
-> Syny 24.04.13 11:06:33: Bez vybavení malej barák bez garáže za dva míče svépomocí je poněkud hodně. Na druhou stranu chápu, spousta lidí nechce trávit 3 roky stavbou a to zdaleka nejsme v cíli.
11:11:33
24.04.2013
24.04.2013

havlik
-> Syny: nebo můžeš koupit něco staršího www.sreality.cz/detail/..
./1883452252
ale jo ted se obejvilo pár "rozumných" do 4mega www.sreality.cz/detail/.. ./2454532956 ale zase většinou bez pořádnýho pozemeku a příjezdu na něj.
ale jo ted se obejvilo pár "rozumných" do 4mega www.sreality.cz/detail/.. ./2454532956 ale zase většinou bez pořádnýho pozemeku a příjezdu na něj.
11:08:46
24.04.2013
24.04.2013

Syny
-> havlik 24.04.13 11:07:44: Tykravo :) Tak to je slusna raketa...
11:07:44
24.04.2013
24.04.2013

havlik
-> Syny: třeba takhle www.sreality.cz/detail/..
./1316270684
11:06:33
24.04.2013
24.04.2013

Syny
-> Tuner#2: Tak ono taky dost zalezi na pozemku. Nevim na kolik vysel barak tobe, ale co stavelo par znamych (vicemene taky hodne svepomoci), tak jim to vychazelo cca 2 000 000 vcetne zakladniho vybaveni (koupelna, kuchyne). Ale nebyl to zadnej extra barak, naopak byl celkem malej a bez garaze. A kdyz si k tomu pripoctes nejakej pozemek na urovni, kterej pokud chces zasitovanej nekde u mesta (aby to nebylo nekde uplne mimo civilizaci) a treba 1000m2 (coz neni nejak extra obrovska zahrada), tak to mas dalsi 1 500 000 - 2 000 000. Akorat clovek pak musi mit cas na tu zahradu, pokud nekdo nechce makat na zahrade a pripadne baraku, tak pro nej je byt urcite lepsi - ovsem musi pocitat s tim, ze cim starsi byt, tim horsi podminky bydleni (sousedi atd)...
A to vlastne beru ceny kolem Plzne (jak podotknul Nwkt), jak se pohybujou treba kolem Prahy netusim...
A to vlastne beru ceny kolem Plzne (jak podotknul Nwkt), jak se pohybujou treba kolem Prahy netusim...
10:57:20
24.04.2013
24.04.2013

Nwkt
-> Tuner#2: Stačí se přiblížit k Praze a za cenu novýho baráku v Plzni máš v Berouně starou hajtru
10:00:05
24.04.2013
24.04.2013

Tuner#2 - zrušená registrace
-> aDAm 24.04.13 08:08:12: Barák za 4 - 5 míčů to už musí bejt palác ne? NJ ale holt se musí přiložit ruka k dílu a nějaký čas to trvá. Pokud jsi vyloženě sám bez příbuzných a kamarádů, tak pořád máš možnost zedníka a bejt mu k ruce + zbytek řešit dodavatelsky od konkrétních firem a hlídat si vše... Pak jsi finančně zcela někde jinde.
08:08:12
24.04.2013
24.04.2013

aDAm
-> Jumbo: No tak u nás stavba svépomocí nehrozí, v jenom člověku bych tak dřív chcípl ;) Baráček by byl fajn, ale volné 4-5mio zrovna nejsou a sportka ne a ne padnout. A když projedu nabídku baráků co sou na "venkově" tak ty ceny sou drobátko úlet, a vychází cenově zhruba stejně co barák v řadovce na kraji brna. Proto spíš jdem do bytu který se dá sehnat snázeji.
08:01:15
24.04.2013
24.04.2013

Jumbo
Tak to samé řeším teď s mladou já, protože nájem už prostě platit nechci. Napřed byl v plánu byt v novostavbě, ale sehnat byt sloužící jako budoucí zázemí pro rodinu v novostavbě by bylo krapet drahé. Tak že větší byt k rekonstrukci a stejně astronomické částky. Tak jsme se nakonec dohodli, že bude baráček a pozemek, což ve finále vyjde podobně, jako když se koupí velký byt v centru. Finanční limity mám sic krapet výš, ale jinak bych taky doporučoval novostavbu. Já osobně teda do developerského projektu jít nechci, jsou k tomu malé pozemky a navíc finančně je to někde jinde. Bude stavba "svépomocí", mám otce a známe zedníky, pak jednoho majitele stavební firmy, který sežene materiál se slevou a prodá bez daně mě, včetně betonu a podobných srand, takže při předběžném rozpočtu se zatím pohybuju s barákem na patro a 100m2 zastavěné plochy, k tomu pozemek 1250 m2 na okraji Brna asi za cenu byt 4+1 na vnitřních sídlištích Brna... A garáž bude taky...
21:49:16
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> Jarda/felda: jak jsem psal, většina projektů už dávno stoji a jsou ve fázi dokončení takže těžko ohlídáš.
21:11:53
23.04.2013
23.04.2013

Jarda/felda
-> aDAm 23.04.13 17:06:45: ty to platíš tak máš právo si to pohlídat 

19:32:52
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> krup: no nevím jak u vás, ale tady jsou většinou projekty už rozjetý či před dokončením, tedy aspoň ty v povolené cenové hranici. Zatím sem přímo s žádným developerem nejednal ale dle info co zveřejňují tak klientské změny se týkají tak akorát krytin či obkladů.
17:23:15
23.04.2013
23.04.2013

krup
-> aDAm: pokud už máš podepsanou alespoň smlouvu o smlouvě budoucí, ba co hůř, pokud už do tebe dostal nějaké peníze, pak je proti zdravému rozumu (není-li ve smlouvě uvedeno jinak), abys neměl přístup - možnost si ověřit průběh výstavby / dodržené technologie / kvalitu provedení ..
Vlastní stavební dozor bych fakt doporučil - z vlastní zkušenosti - kdybychom to nekoupili "až hotové", vyhnuli bychom se díky tomu křivým zdem a pár dalším nepříjemným drobnostem, které jsme museli složitě řešit "až pak" ..
( hlavně si pak lépe můžeš řídit umístění zásuvek a dalších prkotin .. )
Pokud kupujete už zrealizovanou novostavbu, vemte si k sobě na podpis předávacího protokolu stavebního inspektora - co neuvedete do předávacího protokolu jako "vady", to už pak "nikdo nikdy nenapraví" -> nezáv. stav. insp. se rozhodně vyplatí! (taky z praxe :o)) :/ )
Vlastní stavební dozor bych fakt doporučil - z vlastní zkušenosti - kdybychom to nekoupili "až hotové", vyhnuli bychom se díky tomu křivým zdem a pár dalším nepříjemným drobnostem, které jsme museli složitě řešit "až pak" ..
( hlavně si pak lépe můžeš řídit umístění zásuvek a dalších prkotin .. )
Pokud kupujete už zrealizovanou novostavbu, vemte si k sobě na podpis předávacího protokolu stavebního inspektora - co neuvedete do předávacího protokolu jako "vady", to už pak "nikdo nikdy nenapraví" -> nezáv. stav. insp. se rozhodně vyplatí! (taky z praxe :o)) :/ )
17:06:45
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> dragon_cb_cz: no nevím nevim s tou kontrolou během stavby, to by se asi developerovi nelíbilo kdybych mu šmejdil po stavbě a kritizoval průběh výstavby ;)
15:48:55
23.04.2013
23.04.2013

dragon_cb_cz
-> aDAm: A nebo prostě "middle ground" - barák relativně nový ale takový kde už někdo bydlel a tudíž jsou vychytané "dětské nemoci" a nebudeš muset řešit reklamace, které předchozí majitel vyřešil za tebe
Takhle to mám třeba já, ale měl jsem štěstí že byt prodávala sestřenice, v cca 10 let starém baráku. A mám pocit že v té době to ojebávali o fous míň než dnes, i když ne vždy je to taky sláva. Výhoda je, že družstvo vedou dost kompetentní lidi a nenechali se odbýt a i když to v některých případech trvalo těch 10 let, tak se o reklamace klidně soudili - a vysoudili.
Novostavbu bych kupoval jedině jak píše -> krup: , tzn v průběhu výstavby a kontrolovat si, jak to dělají. Jinak je solidní šance, že z toho budeš neštastnej...
Mimochodem, v okolí jakého města že to kupuješ?

Novostavbu bych kupoval jedině jak píše -> krup: , tzn v průběhu výstavby a kontrolovat si, jak to dělají. Jinak je solidní šance, že z toho budeš neštastnej...
Mimochodem, v okolí jakého města že to kupuješ?
15:12:44
23.04.2013
23.04.2013

krup
.. podobné jsme řešili před cca třema rokama.. nakonec jsme kopili novostabu (primárně kvůli dvoru a vlastnímu parkingu), ale:
- novostavba bude mět nižší náklady - staví se povětšinou "nízkoenergetické domy", takže vytápění bude za hubičku
- vybereš si co chceš (a pokud umíš vyjednávat), udělá ti developer i nadstandard "v ceně" .. = je to snazší
- doporučil bych koupit v průběhu výstavby a dělat si vlastní dozor :)
Za mě tedy novostavba :)
( ikdyž teď kupujeme k totální rekonstrukci, ovšem domeček :) )
- novostavba bude mět nižší náklady - staví se povětšinou "nízkoenergetické domy", takže vytápění bude za hubičku
- vybereš si co chceš (a pokud umíš vyjednávat), udělá ti developer i nadstandard "v ceně" .. = je to snazší
- doporučil bych koupit v průběhu výstavby a dělat si vlastní dozor :)
Za mě tedy novostavba :)
( ikdyž teď kupujeme k totální rekonstrukci, ovšem domeček :) )
13:58:49
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> U-Geen: tak já od narození na vesnici, sice taky ten komančský panelák ale mini verze, klid, zeleň atd....pak jsme se přestěhovali před pár lety do města a celkem sem si zvykl, asi hlavně proto, že nebydlíme přímo v centru ale vždy v okrajové části kde ta zeleň a klid taky je ;) V předchozím bydlení bylo za barákem pole, les, rybník takže takový venkov ;)
13:55:31
23.04.2013
23.04.2013

U-Geen
-> aDAm: ja si treba nedovedu predstavit, ze bychom bydleli nekde ve meste... nejak sem si zvyknul na ten klid, ze mi nikdo do niceho nekeca atd... je fakt ze bydlime skoro na samote a ze nejsme zrovna spolecensky :) na druhy strane je to dojizdeni, hromadna prakticky neexistuje
13:30:02
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): no právě, vidím to asi stejně ;) Před časem sme bydleli v novostavbě, no kvalita děs, praskající zdi jak v komančském paneláku u máti co stojí na bažinatém podloží ;), zatékání do bytu díky špatné plechařine na stříšce a o zateplení ani nemluvě ;) a pak si kup novostavbu ;)
Co vypadá třeba ještě zajímavě tak bydlení na kraji města. Jeden kolega se přestěhoval do hrušovan a tam cenovky letěly výrazně níže než v "centru". Např 3+kk kolem těch 70m pod 2mio v novostavbě, ale zase je tu to dojíždění...i když vlak jezdí co 30min a do centra je to idosových cca 21min což se jakž takž dá.
A nebo druhá část venkova kde je k dispozici postavení montovaného baráku o dispozici 3+kk s pozemkem lehce nad 2mio...tady už je to s veřejnou dopravou horší, vlak co hoďku a doba do centra cca 25min. Ale zase možnost brák upravit a mít i garage ;)
Co vypadá třeba ještě zajímavě tak bydlení na kraji města. Jeden kolega se přestěhoval do hrušovan a tam cenovky letěly výrazně níže než v "centru". Např 3+kk kolem těch 70m pod 2mio v novostavbě, ale zase je tu to dojíždění...i když vlak jezdí co 30min a do centra je to idosových cca 21min což se jakž takž dá.
A nebo druhá část venkova kde je k dispozici postavení montovaného baráku o dispozici 3+kk s pozemkem lehce nad 2mio...tady už je to s veřejnou dopravou horší, vlak co hoďku a doba do centra cca 25min. Ale zase možnost brák upravit a mít i garage ;)
13:29:00
23.04.2013
23.04.2013

ZdeněkH - zrušená registrace
Bohužel souhlasím s alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí) Na jednu stranu se haní paneláky a starší výstavba (cihlová) z dob komančů, ale když jsem byl u ségry v novostavbě tak teda stejné možná i horší. Horší o to, že člověk čeká pokrok, kvalitu. Sousedi jsou tam slyšet stejně jak v paneláku a celkově nic moc i dispozičně. Mluvím o bytech
13:20:36
23.04.2013
23.04.2013

alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
-> aDAm: Byt stary: vacsinou same problemy, chyby konstrukcii, nevyhnutna rekonstrukcia, pripadne zateplenie, okna a castokrat susedia "starousadlici" co maju petent na rozum a kazdemu chcu vnucovat svoj nazor.
Vyhodou su vacsinou celkom rozumne dispozicie bytu
Byt v novostavbe: Castokrat este vacsie chyby konstrukcie, odflaknuta robota, lacne materialy z polska, predrazene. Kym vychytas vsetky konstrukcne nedostatky, stravis vela casu doslova bojom s developerom, spravcom a neviem kym vsetkym este. Vcsinou uplne sialene a neprakticke dispozicie bytu.
Takze je to prast jak uhod... Idealne je obzriet viac bytov, starych aj novych a nejako si vybrat kompromis medzi cenou a uzitkovou hodnotou.
Vyhodou su vacsinou celkom rozumne dispozicie bytu
Byt v novostavbe: Castokrat este vacsie chyby konstrukcie, odflaknuta robota, lacne materialy z polska, predrazene. Kym vychytas vsetky konstrukcne nedostatky, stravis vela casu doslova bojom s developerom, spravcom a neviem kym vsetkym este. Vcsinou uplne sialene a neprakticke dispozicie bytu.
Takze je to prast jak uhod... Idealne je obzriet viac bytov, starych aj novych a nejako si vybrat kompromis medzi cenou a uzitkovou hodnotou.
13:16:40
23.04.2013
23.04.2013

aDAm
-> OndraST: tak finanční zátěž je cca na stejno stary vs nový. U starého akorát nevýhoda měsíc až dva offline než se udělá rekonstrukce a samo ty zařizovčky kolem. Sám bych to určo nedělal, na takové srandy není čas.
-> sep: přesně tak je to myšleno. No ono u toho staršího jde do jisté míry poměnit dispozice takže dalo by se říct že je i více variabilní
-> sep: přesně tak je to myšleno. No ono u toho staršího jde do jisté míry poměnit dispozice takže dalo by se říct že je i více variabilní
13:09:18
23.04.2013
23.04.2013

sep
Nebylo myšleno srovnání bytu v novostavbě a staršího bytu ?Pak bych nějak nebral argumenty typu určíš si co jak chceš,novostavba bude typizovaná ,tam se toho moc nenavybírá,krom toho dnes vzniká spousta zmetků nejen na linkách ale i na staveništích,on komanč nebyl úplně ideální zedník ale třeba u domů z 50-70let než se rozjel panel,umakart,lino atd. to funguje i dnes a ne tak zle.Pokaždé je to na konkrétním bytu/bytech,moc generalizovat to nejde,oboje má svoje + -,hlavně nepodlehnout žvástům prodejců a prohlédnout toho víc než míň.
13:08:54
23.04.2013
23.04.2013

OndraST
Tak záleží, co tě víc finančně zatíží, u nás je dá se říct na výběr obojí, případně i u rekonstrukce třeba i záleží, jak hodně seš zručný, a co jsi, dokážeš sám udělat, znám borce který má barák a nedokáže si ani sám posekat zahradu. Když by tedy nebylo na výběr, za mě bych asi volil něco z té první varianty ala komanč, aneb udělej si sám.