skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Jak na dopis k finančnímu vyrovnání
13:26:45
01.10.2013
01.10.2013

Shackall
-> Alenka: Moje studium na PF UK je dost smutný příběh. Když to shrnu - zkoušel jsem, zda se dá chodit do práce na plný úvazek, studovat Práva a stavět barák. Neříkám, že to nejde, ale mě se to nepodařilo 

08:52:50
01.10.2013
01.10.2013

Alenka
-> Shackall: "(toliko dva semestry PF UK)"
Ze jsem tak vlezly, uz dva nebo jen dva? :)
Kazdopadne, precteni agere cavere respondere mi privodilo mirnou uzkost v oblasti zaludku. Myslel jsem, ze uz se s tim nikdy nesetkam a tady to na me vybafne bez varovani ze zcela nesouvisejiciho textu.
Takova zakernost!
Ze jsem tak vlezly, uz dva nebo jen dva? :)
Kazdopadne, precteni agere cavere respondere mi privodilo mirnou uzkost v oblasti zaludku. Myslel jsem, ze uz se s tim nikdy nesetkam a tady to na me vybafne bez varovani ze zcela nesouvisejiciho textu.
Takova zakernost!

08:39:21
01.10.2013
01.10.2013

aDAm
-> dragon_cb_cz: v mém případě je právník státní zástupce, resp. celé to šetří PČR. Co jsem chtěl já, je jen formulace dopisu který se chystám poslat a ve kterém potřebuji vyčíslit vzniklou škodu. Pak je na obeslaném zda to uhradí a nebo to budem řešit dal a jinak.
23:30:56
30.09.2013
30.09.2013

Shackall
-> dragon_cb_cz: Tak já funguju jako taková ta první instance (s tímhle ti pomůžu, tohle chce právníka, na to se vy*er, tohle je na Ukrajince). Teď zrovna například sháním sám právníka ohledně nějakých smluv - sice myslím, že jsou OK, ale myslet je málo 

23:21:50
30.09.2013
30.09.2013

dragon_cb_cz
-> Shackall: OK, nemyslel jsem to zle, zjevně v tom máš "větší než běžné" znalosti
Právníky nepřeceňuju, ale kdyby mi šlo o větší než malé peníze, tak se asi zeptám spíš jich než na virtu - asi tak
A dokazovat mi nic nemusíš, nemám důvod ti nevěřit (a gratuluju, mimochodem). Vím že není na každé prdnutí potřeba právník, ale zase už jsem zákonů přečetl dost na to, abych věděl, že laická interpretace jejich textu se s tou u soudů běžnou může rozcházet docela významně, takže jakmile mi o něco jde, tak se obracím (pravda, s relativně konkrétním) dotazem na některou z kamarádek-právniček :)

A dokazovat mi nic nemusíš, nemám důvod ti nevěřit (a gratuluju, mimochodem). Vím že není na každé prdnutí potřeba právník, ale zase už jsem zákonů přečetl dost na to, abych věděl, že laická interpretace jejich textu se s tou u soudů běžnou může rozcházet docela významně, takže jakmile mi o něco jde, tak se obracím (pravda, s relativně konkrétním) dotazem na některou z kamarádek-právniček :)
23:08:03
30.09.2013
30.09.2013

Shackall
-> dragon_cb_cz: Tak právník nejsem (toliko dva semestry PF UK), nicméně praxi jsem nějakou nabyl. Konec konců proč se nepochlubit - byl jsem mj zažalován zastupitelem za ODS u nás v City o drobný peníz 1.000.000,- Kč + soudní náklady advokáta, což soudruh vyfutroval ještě trestním oznámením. Spor jsem vyhrál a ve finále jsem na tom vydělal 1.000 Kč, protože soud ještě žalobci nařídil proplatit mi náklady za právní zastupování. Kauz jsem dělal několik, pár lidem jsem myslím docela pomohl. (máš-li zájem, doložím)
Obecně - jde-li o mimosoudní záležitosti (vyrovnání, upomínka, přestupky) jsou služby právníka samozřejmě lepší, ale ne nutné. Můžeš si to psát sám a nepotřebuješ na to ani nějaké větší znalosti - potřebuješ jen alespoň rámcově znát zákony a vědět, kde je hledat, a trochu ovládat Teorii práva - tj. měl bys minimálně tušit, co děláš. Právník je imho nezbytný v momentě, kdy vstupuje do hry soud. Za určitých okolnostech se bez něj taky obejdeš (typicky návrh na předběžné opatření k péči o děti), ale je to taková chůze jednookého s osmi dioptriemi na "vidícím" oku bez brejlí po laně nad Niagarskými vodopády. Když už nic, tak proto, že v advokátní kanceláři někdo dokument píše a jiný dělá korekturu. Pokud si na něco netroufám, ne*eru se do toho a dopředu to hlásím.
Jinak "právníky" bych obecně zas tak nepřeceňoval. Zažil jsem lidi s titulem JUDr., kteří sice vědí co je agere cavere responsere a jaký je rozdíl mezi kogentní a dispozitivní normou i když je o půlnoci vzbudíš, ale průměrný provozní v restauraci má lepší znalost zákonů
Obecně - jde-li o mimosoudní záležitosti (vyrovnání, upomínka, přestupky) jsou služby právníka samozřejmě lepší, ale ne nutné. Můžeš si to psát sám a nepotřebuješ na to ani nějaké větší znalosti - potřebuješ jen alespoň rámcově znát zákony a vědět, kde je hledat, a trochu ovládat Teorii práva - tj. měl bys minimálně tušit, co děláš. Právník je imho nezbytný v momentě, kdy vstupuje do hry soud. Za určitých okolnostech se bez něj taky obejdeš (typicky návrh na předběžné opatření k péči o děti), ale je to taková chůze jednookého s osmi dioptriemi na "vidícím" oku bez brejlí po laně nad Niagarskými vodopády. Když už nic, tak proto, že v advokátní kanceláři někdo dokument píše a jiný dělá korekturu. Pokud si na něco netroufám, ne*eru se do toho a dopředu to hlásím.
Jinak "právníky" bych obecně zas tak nepřeceňoval. Zažil jsem lidi s titulem JUDr., kteří sice vědí co je agere cavere responsere a jaký je rozdíl mezi kogentní a dispozitivní normou i když je o půlnoci vzbudíš, ale průměrný provozní v restauraci má lepší znalost zákonů

17:32:16
30.09.2013
30.09.2013

dragon_cb_cz
-> aDAm: Při vší úctě k -> Shackall: , tohle bych řešil s právníkem, pokud se jedná o větší sumu než řekněme dvojnásobek případné jeho odměny...
-> Shackall: Pokud právník jsi nebo s tím máš větší praxi, přijmi mojí omluvu
-> Shackall: Pokud právník jsi nebo s tím máš větší praxi, přijmi mojí omluvu

14:37:22
30.09.2013
30.09.2013

Shackall
-> aDAm: Máš to v SZ
14:25:07
30.09.2013
30.09.2013

Shackall
-> aDAm: Dáme to po SZ. Nejde o to, že by to bylo nějaké moje know-how, co je super tajné, ale jsme tu na veřejným fóru se vším, co k tomu patří.
14:18:24
30.09.2013
30.09.2013

aDAm
-> Shackall:
Tak s oslovení problém nemám ;) No ono to potřebuju napsat nějak neutrálně, že vyčíslení škody z ušlého zisku a na zdraví XXX Kč. Přes soud to jde tak jako tak, resp. podle toho jak se vyspí státní zástupce ;) toto je jen abych z něj dostal prachy když to sám navrhl.
A tedy na co to je. Obviněný se snaží uhrát polehčující okolnosti a já se vyhnout případnému občanskoprávnímu soudu pokud by to státní zástupce poslal do outu. Chci po něm uhradit vzniklou škodu na ušlém zisku a na zdraví.
Tak s oslovení problém nemám ;) No ono to potřebuju napsat nějak neutrálně, že vyčíslení škody z ušlého zisku a na zdraví XXX Kč. Přes soud to jde tak jako tak, resp. podle toho jak se vyspí státní zástupce ;) toto je jen abych z něj dostal prachy když to sám navrhl.
A tedy na co to je. Obviněný se snaží uhrát polehčující okolnosti a já se vyhnout případnému občanskoprávnímu soudu pokud by to státní zástupce poslal do outu. Chci po něm uhradit vzniklou škodu na ušlém zisku a na zdraví.
14:10:16
30.09.2013
30.09.2013

Shackall
-> aDAm: Tak obecně
1) Oslovení (Ty čůráku raději ne-e)
2) žádost (žádám Vás o finančnní vyrovnání částkou xy do dne zž)
3) důvod (kvůli tomu, že jste mi vykradl auto a jste souzen nebo tak něco)
4) ostatní (je to polehčující okolnost, nebudu Vás žalovat)
V Praze dne
Podpis
Konkrétně - na co to je (modelový příklad)
1) Oslovení (Ty čůráku raději ne-e)
2) žádost (žádám Vás o finančnní vyrovnání částkou xy do dne zž)
3) důvod (kvůli tomu, že jste mi vykradl auto a jste souzen nebo tak něco)
4) ostatní (je to polehčující okolnost, nebudu Vás žalovat)
V Praze dne
Podpis
Konkrétně - na co to je (modelový příklad)
14:03:28
30.09.2013
30.09.2013

aDAm
Trošku úsměvné téma, ale potřeboval bych helfnout jak napsat dopis ve kterém bych chtěl vyčíslit vzniklou škodu kterou by měl obviněný uhradit. Zaboha mě nic kloudného nenapadá :(