Stavba garáže/garážového stání

prohledat
49 příspěvků (zobrazeno 1 až 49) od 16.04.2014 do 22.04.2014, založil/a aDAm
řadit dle data
16:20:09
22.04.2014
gim
-> aDAm: už jsou to 3 roky, ale pokud si pamatuju tak základovka 30, střecha + strop cca 40, stěny okolo 30 + 15-20 povrchovka (omítka x obklad x nátěr) , okna dveře vrata cca 50, a zbytek elektrika voda podlaha,... počítaný pouze materiál bez dopravy. Všechno bych si dělal svépomocí. A materiál bych sháněl v akcích. Naskakuje to dost rychle.

Uvažoval jsem i o tom, že bych nedělal desku, ale jen zámkovku. Materiálově to není taky moc velkej rozdíl, ale deska ti ve finále nebude tolik pracovat (počítám, že do budoucna tam bude truhlárna s těžkými stroji)
15:37:53
22.04.2014
aDAm
-> gim: a k jakým číslům si se dopočítal když si to porovnával?
15:35:41
22.04.2014
gim
Plánuju taky něco podobného. Cca 5,5x9,5m se sedlovou střechou, úložným patrem a z boku posezení. Propočítaval jsem ceny pro itong, zdivo a dřevo - všechno vycházelo materiálově skoro stejně - rozdíl cca 5-7 kkč mezi nejlevnější a nejdražší variantou. S tím, že základovka a střecha stojí pořád stejně.

Nakonec to dopadlo tak, že jsem za ani ne cenu šrotu sehnal skladové regály na palety a z nich si udělám nosnou konstrukci stěn. Z venčí to obiju prknama a zevnitř prokladovýma DTD deskama po 5kč a mám to za pár kaček :-) stejnak, ale počítam, že to vyjde cca na 200.000 Kč jak nic.
09:31:01
22.04.2014
Nepér
Taky bych potřeboval protáhnout domeček pergolou...
zvětšit Stavba garáže/garážového stání - obrázek od Nepér vložen 22.04.2014 09:31:01
09:20:11
18.04.2014
Bery
já jsem dělal pergolu,kde je půlka posezení a půlka jako dílna,stání pro auto.5x9,5m to má celý a mezi stojky u té pergoly mám pur panely do cca 80 cm od země,pak jsem na to zdělal starý lamelový garážový vrata a vršky mám po obvodu z makrolonu,strana kde je posezení,čelní strana dílny je z palubek a štíty v rákosu.pur panely byly zadarmo zbytky ze stavby a natáhl jsem je do perlinky,vrata jsme u garáže dávali nový,takže jsem použil starou roletu líp,něž za ni dostat pát korun za hliník a makrolon byl taky zbytky - 220x65cm4 ks a zdělal jsem to skoro beze zbytků.

Stálo to víc,než se počítalo,ale to že jsme i v dílně dělali pohledový strop z palubek a do pergoly se dělala dlažba a šoupačka atd.
07:45:00
18.04.2014
aDAm
-> Koblet: no ja to ještě včera sondoval u firmy co vyřizuje spodní stavbu, papirovačky atd. tak mě jako "bonus" dali i vyřízení garážového stání včetně pevných základů, takže snad pohoda. Teď už se jen rozhodnout jak to postavit.
21:50:03
17.04.2014
Koblet
-> aDAm: Mám obavu že základová deska už bude znamenat povolení a kolaudaci.
12:33:36
17.04.2014
Eidy
-> aDAm: Leda bys nakoupil litý překlady a ty přidělat ke sloupkům.
12:19:48
17.04.2014
aDAm
-> Koblet: jop takhle sem to myslel, jako že se položí trámy na ty sloupky, přichytí se a na ně se postaví pak střecha. Ten betonový věnec by byl fakt maso, udělat 6x9m vany ;)

Když budu tedy vycházet z: -> aDAm 16.04.14 09:01:17: tak se udělají sloupky tak jak jsou vyznačeny, krom teda toho uprostřed garáže a mezi vraty a mohlo by to být cajk? Ono asi by se rovnou vyzdil ten kumbal co tam je, protože ten se bude hodit hned na zahradní nářadí atd.

Ještě jak je to s kolaudaci, projekty atd.? Pokud by to bylo řešeno takto ze dřeva (-> aDAm 16.04.14 09:01:17: ) tak to mám přislíbeno že mě to vyběhají společně s domem. Ale předpokládám že by se muselo jednat jen o typ "pergola" bez základů? Nebo je možné tomu normálně vylít základy?
upraveno 1x, naposled 17.04.2014 12:23:50
12:05:41
17.04.2014
Koblet
-> aDAm: No něco bude třeba udělat, protože jinak nebudeš mít na co položit krov. Ale tam už bude asi stačit položit trám jako pozednici a přidělat do sloupků. Dělat betonový věnec mezi sloupky by byl asi brutál. Všechno zabednit a vylít betonem.9
11:49:49
17.04.2014
aDAm
-> Koblet: hmm taky možnost, takže místo trámů na sloupky, udělat sloupky zděné a na ně pak položit střechu? Bylo by vhodnější dělat na tom nějaký věnec nebo jen nechat sloupky?
10:49:05
17.04.2014
Koblet
-> aDAm: No pokud počítáš že by jsi to časem dozdil, tak už bych možná místo trámků rovnou udělal sloupy ze šalovek, proarmoval a zabetonoval. To bude asi ve stěně dělat do budoucna menší neplechu než kroutící se trám a rozdíl v ceně nebude zas tak strašnej. A můžeš na to položit i tu traverzu na kladku.6
10:41:40
17.04.2014
Luky
-> Klubko_: těžko říct, podle googlu je to něco takového
10:35:05
17.04.2014
Klubko_
-> Luky: nebude to Onduline?
10:31:00
17.04.2014
Luky
My máme totok. Konstrukce z trámů pobitá fošnama, na střeše vlnitá asfaltolepenka, či jak se tomu říká, na zemi geoextilie a štěrk. Jedna stěna plná, jedna s průchodem, jedna volná ale jsou tam vyskládané uskladněné fošny a vrata jsou ve formě pojízdného plaňkového plotu. Jako dílnička na zimu by to asi nebylo ale přístřešek na auto je to více než dostačující
zvětšit Stavba garáže/garážového stání - obrázek od Luky vložen 17.04.2014 10:31:00
10:17:31
17.04.2014
Eidy
-> aDAm: Takhle to plánuju já. Pro začátek to postavím na trámy jako pergolu a časem to zaklopím OSB.
10:09:53
17.04.2014
aDAm
-> Koblet: jop solidne velky rozdil.

Jen mě tak napadá, třeba to je blbost, ale dalo by se to udělat jako pergolu pro začátek, prostě postavit jen dřevěnou konstrukci a pak časem to třeba vyzdít? prostě mezi ty trámky bouchnout cihly? blbost či reálné?
09:50:36
17.04.2014
Koblet
-> aDAm: Stavel jsem si drevostavbu na zahrade. Polovina zaklopena jen palubkami jako zahradni domek a polovina pergola. Rozmery 7x5m, sedlovka s taskami, podlaha ze zamkovky. Vsechno jsem delal sam vcetne konstrukce a krovu a vyslo to asi na 70tis, takze rozdil velikej.
09:42:41
17.04.2014
aDAm
-> Koblet: jop střecha, vrata atd to je celkem raketa, hlavně při tomhle rozměru. No ještě zjištuju zda bude možnost sehnat levnější cihly. Pokud to ale nestlačím tak na to asi hodim bobana a udělam klackostavbu kterou snad časem zaklopim ;)
09:42:20
17.04.2014
Jozka
-> Jarda/felda 16.04.14 23:31:51: Jsem takovou snahu ušetřit na hasičáku taky nechápal - vzhledem k ceně baráku.. a přitom on se může někdy doopravdy i hodně hodit.
09:08:55
17.04.2014
Koblet
-> aDAm: No to určitě. Ale na polovinu to asi nedostaneš. Pokud si necháš dělat střechu včetně krovu, koupíš vrata a materiál na stavbu tak už na polovině budeš. Ale pokud to vyzdíš sám, pořešíš omítky, fasádu a desku svépomocí tak ušetříš podle mně min 100tis. Já na to v té době fakt neměl čas.8 A hlavně to můžeš řešit postupně, pěkne vyzdít, fasáda za čas, půda zase časem. Když je kam dát auta, tak už to tak nespěchá.3
08:51:02
17.04.2014
aDAm
-> Koblet 16.04.14 21:16:10: ty kraaaso tak to je slušná darda. Ale tak když je odhadovana cena na klíč dejme tomu 500-600t tak mě neříjek že to svépomocně postavíš za stejne prachy ne? Jako u garage už je pohoda to že nemusí stát hned, ale může se stavět třeba rok ;) když už na tom baráku budu bydlet tak není problém o vekendu vytáhnout paty z baráku vedle na stavbu ;)
06:13:01
17.04.2014
Koblet
-> Jarda/felda: ja mam z venku na garazi zahradni hadici. Opatrim ji oznacenim hydrantu a splnuji normy EU pro panelak1
23:31:51
16.04.2014
Jarda/felda
-> Jozka 16.04.14 21:40:47: práškovej 6kg hasičák sem kupoval naposledy asu za 700,- což nejni žádná extra investice 4
23:12:17
16.04.2014
Jozka
-> Koblet: A v oknech samozřejmě nezbytné vitráže s výjevy ze škodovácké historie..3

Mě se zdá, že cca 2006 mi kamarád odhadl dostavbu a úpravu dvougaráže asi 6x6 metrů (z plochý střechy na sedlovou se skromnou "obytnou" půdičkou, plus přístřešek apod.) taky skoro na nějakej takovej peníz, jak píšeš..
22:23:55
16.04.2014
Koblet
-> Jozka: Kolaudoval jsem tuším v roce 2008 nebo 2009. Pokud si vzpomínám, tak střecha se vším všudy byla asi za 150tis, vrata asi 50tis. Přidej okna, dveře, stavební materiál, benátské štuky, mramor na podlahu a parapety a je to tam.3
21:40:47
16.04.2014
Jozka
-> Koblet: To si nechal ucpat hubu snadno, váš stavební úřad.. Teda podle toho, kdy to bylo - nějak od roku 2008 je požadovanej a naspecifikovanej hašišák pro každej rodinej domek i samostatnou garáž, svoje jsem 2009-10 půjčoval známejm snad 4-5x na kolaudace (než jim vypršelo). Ty větrací otvory být taky musely, ale nevím, jak je to s nima aktuálně.. ale docela se i hoděj někdy - no a když táhne, tak se prostě uzavřou.. Ti projektanti některý, to je děs a běs, kolikrát si říkám, že by bez faux pas nedali ani psí boudu..10 -> Koblet: To se mi nezdá zas až tolik peněz za takovou halu..
21:19:54
16.04.2014
Koblet
-> Jozka: Klasická kolaudace.3 Já tenkrát nachystal chlebíčky a nakonec mi chlapík nechtěl kolaudaci dát že nemám v garáži dva hasičáky a ventilační otvory ve štítech. Vytáhl jsem potvrzenou dokumentaci z úřadu, ventilace ve výkresu žádná, hasičáky podle zprávy netřeba a bylo vyřešeno. Jen soused chudák má v garáži sotva na jedno auta hasičáky dva a neustálý průvan. Holt precizní projektant.1
21:16:10
16.04.2014
Koblet
-> aDAm: Já mám garáž o vnitřním rozměru 6,2x8,4m, sedlová střecha a vedle garáže je ještě přístřešek o velikosti 3,5x10m. Cihla, deska, fasáda, 4 okna a elektrická vrata o šířce 4,5m. Sám jsem dělal desku, sádroše, půdu, elektriku a nějaké ty palubkové podhledy kolem jinak vše řemeslníci a cca před 5 lety to vyšlo asi na 600tis Kč. Plocha střechy je asi 140m2, což je skoro běžný rodinný domek, takže ta samotná stála ranec. Záleží co zvládneš všechno sám. Já tenkrát jezdil denně 170km do práce a na stavbu svépomocí nebyl čas. Každopádně počítám že s cihlou se asi pod 400tis nedostaneš, ale možná se pletu.8
21:13:20
16.04.2014
Jozka
Spíš k zasmání: známej pořešil kolaudaci s montážní jámou tak, že garage na konec, přes jámu pláty, OSB desky, lino, starej koberec, tři kozičky, dlouhý prkna, ubrusy, chlebíčky, jednohubky, věnečky, rakvičky, kafíčko, panáčky.. ale i tak prej mu docela lepilo..5
21:04:25
16.04.2014
aDAm
-> Koblet: tak ono pokud se dobře navrhne dřevostavba tak teplo není problém že, ale jak jsem psal tady mám prioritu jedna cenu.

Dokázal by někdo odhadnout rozpočet pro cihlu? Půdorysně to bude jako v prvním postu. Tady jsem našel přímo projekt i s odhadem ceny na klíč: www.djsarchitecture.sk/Pr ojekt_Dvojgaraz_sklad_zbok u.html 25tis eček, je reálne se při svépomocí dostat na polovičku? Teda svépomocí by byla deska a stěny, střechu bych musel nechat udělat ;)
14:04:17
16.04.2014
Koblet
Já bych šel do cihly. Pokud řešíš vytápění na práci v zimě a zároveň uvažuješ o dřevěné konstrukci tak mi to připadá lehce kontraproduktivní. To aby jsi to zateplil ze všech stran jak se dá. A pokud už uvažuješ o základové desce z betonu a ne o zámkovce tak je cihla asi nejlepší řešení. Cenově to nebude zas takový rozdíl a bude to výrazně lepší. A ta trocha papírování navíc za to stojí.

Jinak topení určitě pořiď. Já mám nad ponkem jen infrazářič z panelákové koupelny tak na ohřátí rukou a nic moc. Asi dotáhnu plyn a pověsím na zeď topení, ale to už pak asi domů nebudu chodit v zimě vůbec.3
12:15:25
16.04.2014
aDAm
-> Majki: fuuu docela rozdíl. Jako střecha a základy jsou jasné ty by byly +- identické jediné co by se lišilo je obvodové zdivo/konstrukce. Jako ideálka by bylo poshánět matroš po okolí jako zbytky ze staveb že ;) to by ta cena pak krásně padla dolů. Ale co sem tak koukal většinou je na prodej tak jedna dvě palety a navíc objezdit tak pul republiky by se nemuselo až tak vyplatit :(
12:06:49
16.04.2014
Majki
-> aDAm: Asi 4 roky z5 jsme s bratrancem počitali rozdily mezi klacekstavbou a porobetonem. Betonové základy a šikmá střecha byla pro mě jasná. Když jsem si u klacekstavby spočítal veškeré trámky, parozabrany, zateplení, spojovací material (u kterého mě cena překvapila, hodně vysoká) tak jsem se dostal přes 3/4 ceny vyzděného. A to jsem u klacekstavby nepočital s žadnými omítkami... ale nakonec z toho sešlo 1
11:43:33
16.04.2014
Luky
-> Jarda/felda: obložit jak moc/kde? Nebo myšleno protáhnout to rourou z toho tetrisu?
11:34:22
16.04.2014
Jarda/felda
-> Tommyk 16.04.14 11:16:58: zajímavý je že když budeš mít stání venku a kanálek si uděláš je to v pohodě 3
11:31:58
16.04.2014
aDAm
-> Jarda/felda: tak co bude se dřevem za 20let fakt neřeším, jelikož vedle garáže mě bude stát domek ze dřeva, takže to tvrzení cihla je cihla u mě neobstojí ;)
11:16:58
16.04.2014
Tommyk
-> vhml: -> aDAm: tak o tuhle legislativní stránku jsem se ještě nezajímal. Zas jsem o něco chytřejší 1 Každopádně pokud bych já stavěl garáž, stejně to tam udělám... 3
11:13:03
16.04.2014
vhml
-> Tommyk 16.04.14 10:17:58: kánalek mít nesmíš. Opět jedině vhodně zamaskovat při kolaudaci. Stejně je to nezbytnost. Už jen při tom kdy přijedeš s autem od sněhu.
11:09:48
16.04.2014
Jarda/felda
-> aDAm 16.04.14 11:00:46: cihla je cihla, kdo ví co udělá dřevostavba za 20 let 8
11:08:18
16.04.2014
Jarda/felda
-> Luky 16.04.14 10:40:27: obložit nehořlavým materiálem třeba cetris by byl vhodnej 4
11:00:46
16.04.2014
aDAm
-> Tommyk: jop to je fajn věc, ale opět v případě kolaudace neproveditelná ;) protože to bys musel svádět do extra jímky a pak dokládat jak nakládáš s nebezpečnými odpady ;)

s vodou a umyvadlem počítám, to by tam chybělo, přeci jen jít se umát dom a dělat tam bordel není to pravé ořechové ;)

co ta konstrukce? jít do toho dřeva či cihel? hlavní faktor asi finanční.
10:40:27
16.04.2014
Luky
-> Tom.t - malej ale vychcanej překupníček: a gauč 1

Jak vyřešit průchod komínové roury skrz dřevěnou stěnu, aby to moc neshořelo? Plánuju tchánovi obsadit dílničku 1
10:22:36
16.04.2014
Tom.t - malej ale vychcanej překupníček
-> aDAm: komínek určite .. kamínka jsou prima věc ..

1
zvětšit Stavba garáže/garážového stání - obrázek od Tom.t - malej ale vychcanej překupníček vložen 16.04.2014 10:22:36
10:17:58
16.04.2014
Tommyk
Já když jsem řešil s bratrem garážový stání, tak jsem mu navrhoval udělat podlahu ze dvou stran do spádu a v půli kanálek na odtok vody do kanalizace. Dle mě věc k nezaplacení. Vydláždit a pak to tam můžeš vesele umývat wapkou, mýt tam auta, v zimě tam nebudeš mít břečku od sněhu atd..

Za další přivést tam vodu a udělat umyvadlo, ale to už považuju tady na virtu za takový standart 1
09:56:10
16.04.2014
aDAm
Jinak co by jste doporučili jako další vychytávky? Napadá mě udělat si ve stěnách rozvody vzduchu pro vzduchové nářadí? a pak do kumbálu prásknout kompresor co to bude foukat?

Další vec co vytápění? Přeci jen v zimě/na podzim by bylo vhodné tam trochu přitopit aby se nepřilepilo nářadí k ruce ;) přemýšlel sem tam vyhnat nějaký komín a prásknout kamínka na tuhá paliva? případně na temperování tam šoupnout el. podlahovku, pokud bude dobré zateplení?
09:53:27
16.04.2014
aDAm
-> Koblet: No právě, pokud bych to vyhnal z cihel tak bych se kolaudaci nevyhnul. Zase otázka zda dřevěná konstrukce která by z toho časem vznikla měl potřebnou nosnost aby se tam dala šoupnout kolejnice? Jako dřevo vydrží hodně když se udělá vhodná konstrukce ale nerad bych aby mě pak bouchla na zem kolejnice která bude sama o sobě těžká jako kráva s motorem apod ;)

No kanál je jasný že by musel být na černo, co sem načetl tak v osobním užití je to unreal postavit tak aby to nestálo baťoh a prošlo kolaudací. To cos uvedl mě napadlo taky ;) před kolaudačkou to zabednit, polít betonem a po kolaudaci jen bouchnout kladivem a voila kanal ready ;)
09:23:07
16.04.2014
Koblet
Pokud se nepletu tak na tento rozměr garáže budeš muset řešit stavební povolení pokud to pojedeš z cihel. Já mám podobný rozměr (vnitřek 6,2x8,4m) a dopadlo to stejně. Barák jsem stavěl na ohlášku a na garáž bylo třeba klasické povolení a územní řízení.

Kolejnice pod stropem je super a dnes mě mrzí že jsem ji tam nedal. Mám kočku pověšenou na krovu v půdním výlezu, ale holt je to na jednom místě.

Dostat povolení na jámu je brutál a pokud se nepletu tak musíš pak dokladovat jak nakládáš s nebezpečným odpadem v podobě olejů. Kamarád si ji udělal, zadekloval prkny a v rámci dělání čistého betonu ji přelil asi 3cm betonu spolu s celou podlahou v garáži. Pak přes to zaparkoval auto a pozval kolaudační komisi. No a pak to během jednoho odpoledne a má vyřešeno.6
09:01:17
16.04.2014
aDAm
Ať se to nemíchá do tuningu domu tak si dovoluji udělat separátní téma.

Společně se stavbou domu plánujem taky postavit garážové stání pro auto které nebude součástí domu. Aby korespondovalo s celkovou koncepcí domu, tak jsem chtěl aby toto stání bylo zastřešeno valbovou střechou stejně jako dům. Projektantka mě dala dohromady to co je na foto. Rozměrově bych řekl ideálka aby se tam vlezly dvě auta a ještě prostor na dílnu/kumbál.

Celé to bylo zatím navrženo tak, že se provede stavba klasické "velké" pergoly, aby se udělala střecha a pak podle prostředků a času se stěny zaklopí a udělá se z toho normál garáž (z venku polyš, deska, izolace, parozábrana, sádroš) Akorát ve mě hlodá myšlenka zda to rovnou nevyhnat v cihlách :( otázkou je co vyjde ekonomicky výhodněji. Tak jak to je navrženo ze dřeva se počítá se dvěmi vraty, mě by se zase líbily jedny velké. Také by bylo fajn mít možnost si buď nad jedno místo pro auto a nebo napříč přes obě dát nějakou kolejnici na kterou by se mohl zavěsit jeřábek, přeci jen člověk nikdy neví kdy se bude hodit a že se už párkrát hodil ;)

Další věcí je jak je to s kolaudací, pokud se to postaví jako pergola tak asi kolaudace není potřeba či ano? Ale pokud by se to vyhnalo v cihlovém provedení tak asi kolaudace nutná což?

No a vzhledem k tomu že to bude garáž a dílna v jednom tak mě napadá myšlenka si tam udělat i montážní jámu, přeci jen občas je potřeba něco na tom podvozku udělat a v jámě by se to dělalo lépe než na lehátku. Už jsem si o tom něco málo načetl a zjistil jsem že jámu max na černo, což mě zase vrtá hlavou jak na to aby se dala udělat kolaudačka garáže a jámu přehlédli?

Neřešil někdo z vás podobné problémy?
zvětšit Stavba garáže/garážového stání - obrázek od aDAm vložen 16.04.2014 09:01:17
Extreme Tyres