-> saskyn2 02.10.25 17:21:20:
Já teda nemám ekonomický vzdělání, ale:
Podle mě i kdyby povolenky zdražily naftu, uhlí, plyn a já nevim co všechno o tolik, o kolik se píše, tak to nemůže mít "spirálovitej" vliv, jako po covidu nebo jakýkoliv situaci, která znamená přehřívání ekonomiky.
Už před covidem ČR projevovala znaky silného přehřívání ekonomiky (růst inflace takřka ve všech oborech, minimální nezaměstnanost), což Babiš zhoršoval bezprecedentním rozhazováním peněz (aby se měli Našilidi ještě líp). Za covidu přišel poptávkovej i nabídkovej šok. Po rozvolnění (a dalším shazování vrtulníkových peněz) se poptávka vrátila na stejný nebo ještě vyšší úrovně, než byla před covidem, ale nabídka to logicky nemohla kompenzovat (když si lidi kumulativně půl roku váleli šunky, těžko budou mít v dalším období půl roku bez volna) - takže se inflace definitivně utrhla z řetězu.
Nyní se třeba hovoří o tom, že inflaci stále táhnou "rostoucí náklady na dopravu". WTF?! Nafta za 30 Kč je v přepočtu na kupní sílu ještě mnohem levnější, než v letech kolem roku 2015, kdy byla ropa reálně nejlevnější v historii... Takže mě úplně děsí představa, že nás má čekat naprostá inflační apokalypsa, když se ceny nafty dostanou někam k dlouhodobému normálu. Protože důvody ke zdražení čekoholiv jsou jakékoliv a kdykoliv.
Nicméně si nemyslím, že by měla nastoupit nějaká "spirála inflace", protože inflace nebude tažena přehřátou ekonomikou. Přeci jen ekonomika spíše stagnuje, a to na celoevropské úrovni a jako větší riziko bych viděl, že se vrátí recese, než nějaké nové dlouhodobější inflační očekávání.
Obecně bych chtěl říct, že by mělo bejt v našem zájmu modernizovat co se dá. Ne kvůli sodovkovýmu plynu, ale kvůli nezávislosti na energetických zdrojích, ať už kvůli volatilitě cen nebo obecně původu paliv, kde není o co stát - koneckonců, dneska už i u Američanů...
Internet je plnej keců, jak na OZE celej svět sere... a pak člověk vidí, ať už z fotografií, videí, z vlastní zkušenosti nebo i ze statistik, jak jezdí v Mongolsku hybridy, jak jezdí v Africe čínské elektriky, jak je na chatrči místo rezavýho plechu dvojice panelů... Fakt mi nepřijde jako spása, že Evropan po vzoru Donalda řekne, že všechno co jsme doposud dělali je napíču a vrátíme se zpět pomalu k parním mašinám.

On je to totiž nejen ideologickej nesmysl, ale zároveň je to i nesmysl ekologickej. V Ostravě se rušej hutě, koksovny, na Karvinsku skončí poslední černouhelnej důl. Vyplatí se postavit nové hutě, nové koksovny a otevírat nové poruby? Ne. Pokud nebude 3. světová válka, tak ne.