-> Bukaj: Je mi jasny, ze semnou nebude plno lidi souhlasit, ale asi takto to vidim ja.
Dobra fotografie se leckdy "normalnim" lidem (rozumej tem co nejak vaznejs nefoti jako konicek nebo profik) ani nelibi, protoze jim prevazne staci fotka nedobra a nevidi za tema fotkama nejakou snahu nebo promysleni - je to pro vetsinu proste jen obrazek :) Samozrejme muze dobrou fotku udelat nekdo nahodou i mobilem, ale ver, ze foceni jako takovy o tom opravdu neni a je o plno dalsich vecech a ne je no tom nasrat plno obrazku mobilem a natahat je na FB a ruzne po netu. Je to o premejsleni nad vsim moznym od svetla po motiv atd. U me osobne projde mym osobnim sitem jen minimum fotek z tech co udelam a to co jini povazuji treba za fotku dobrou ja mazu jeste ve fotaku. To uz se mi potvrdilo nekolikrat :) Mozna proto mam verejnych jen par fotek, ale zase je povazuju zatim za to nejlepsi, co se mi povedlo. Tvoje prirovnani je asi neco jako tohle: Skodovkar je taky kazdej kdo ma skodovku a umi si na ni ledacost udelat a staci mu to tak a dela mu to radost, ale jen par lidi ji ma vymazlenou do posledniho detailu a to co jinymu pripada jako dobry u nej nepripada v uvahu. Asi tak nejak bych to prirovnal.
Rozhodne se nepovazuju za nejakyho fotoprofika, ale na druhou stranu se nestydim rict, ze se tomu venuju urcite vic nez vetsina tech "normalnich" lidi, znatelnej progress taky nejakej je a troufam si tvrdit, ze sem tam uz se mi povede fotka, ktera za neco stoji. Ostatne me o tom presvedcilo i par uspechu v ruznych soutezich. To neni zadny mistrovani a byl bych nerad, kdyby to tak bylo chapany, ale proste se tomu jen venuju a snazim se zlepsovat a videt a umet prave to, co ty "normalni" ani nezajima - coz se mi snad i pomalu dari, ac zdaleka, zdaleka nejsem na urovni, kterou vidim jako muj pomyslny cil. Nakonec svatbu nebo nejaky dulezity akce bych fotit nesel, na to si opravdu jeste neverim a zkurvit nekomu fotky z jeho nej dne opravdu nechci :)
Vysypat fotky z karty a nasypat je na net je fain, ale ... :) Tim se rozhodne nechi prit o obsahovou kvalitu, nekomu proste muze delat radost fotka nejakyho momentu, zasumela jako blazen, z nejakyho staryho telefonu - proc ne (sam takovy mam taky), ale ten kdo to ma jako konicka se snazi fotit trochu jinak. A i postproces je dneska dulezitej, hlavne pro ty co maj zrcadlovku, ktera precijen je urcena spis k tomu si fotky dodelat manualne v PC, zatimco u kompaktu to uzivateli udela automatika sama a ani o tom nevi (i kdyz dneska ty drazsi kompakty umi uz taky ledacos a zrcadlovky se paradoxne naopka prizpusobujou tem "normalnim" uzivatelum. Hlavne ty s APS-C sensorem). Jenze ja si to rad udelam po svem a ne jak chce nejaky program ve fotaku
A co se tyce fotomontazi, tak to je takovy trochu specificky odvetvi foceni a osobne proti tomu nemam vubec nic. Je za tim vic veci, nez se na prvni pohled zda. Navic dulezitej je pro me vysledek a ne to jak to vznikalo.
Treba s tou fotkou letadla, co jsem sem daval driv, tak s tou jsem si hral celkem dlouho, aby to nebylo vubec poznat. Dokonce jsem ji jeste doladil, aby byla o neco vic verohodnejsi (viz fotka dole). Jediny jak muzes poznat, ze to je fotomontaz jsou vysunuty pristavaci klapky a sloty, ktery letadlo obvykle vysouva az "par set metru" nad zemi (treba v kilometru nebo dvou - hadam to jen z toho, co vidim pri mych letech), jinak to nemas sanci poznat :) Coz se mi potvrdilo jak tady, tak i jinde :) A ver, ze tadle fotka pro me ma cenu jednu z nejvetsich, protoze je to neco co jsem vytvoril cely sam. Nafotil jsem si jak podklad, tak letadlo, cely to mel promysleny vcetne smeru svetla a pak to nekolik hodin spojoval a doladoval v PC.
Tod muj nazor na foceni, jakozto meho velkeho konicka, kterej mi stoji nemalo casu a penez :)