skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Baterka-zkrat
je tam 70A altik uz z vyroby - jako dobiji to dobre, to sem meril asi pred dvouma mesicema pred chorvatskem. No uvidime-mam doma novej napetovej regulator tak ho tam dam - ale nejdriv to promerim
RomanT:
Uvidíš až změříš kolik si bere auto v klidu. Ale u tohodle stylu jízdy to je si jasný. Startovánim to vybiješ, pak si pustíš světla, rádio a kdoví co ještě takže to pořádně nedobíjí a zachvíli zas. Jak velkej máš v tý Fifině alernátor (Kolik ampér).
Uvidíš až změříš kolik si bere auto v klidu. Ale u tohodle stylu jízdy to je si jasný. Startovánim to vybiješ, pak si pustíš světla, rádio a kdoví co ještě takže to pořádně nedobíjí a zachvíli zas. Jak velkej máš v tý Fifině alernátor (Kolik ampér).
Mě to dělal alternátor,dal jsem novej a je klid.
-> Rabbit: jj je to tak jak pises - studenej start - 2 km do penaku, 2km do lidlu a dom - chudak motor - zkusim to zmerit, kolik to odebira a uvidim - kazdopadne diky zas rady

RomanT:
Změřit klidovej odběr v autě znamená: Zapojíš mínus bateky na mínus auta a mezi plus bateky a plus auta zapojíš ampérmetr. Klidovej odběr by měl bejt vřádu mA. Nevim přesně kolik.
A s těma 10km/týden to je jedna cesta za tejden dlouhá 10km, nebo nějaký popojíždění po vsi ( typu ujedeš 2km, chcípneš, anstartuješ, zas ujedeš 2km )?
Změřit klidovej odběr v autě znamená: Zapojíš mínus bateky na mínus auta a mezi plus bateky a plus auta zapojíš ampérmetr. Klidovej odběr by měl bejt vřádu mA. Nevim přesně kolik.
A s těma 10km/týden to je jedna cesta za tejden dlouhá 10km, nebo nějaký popojíždění po vsi ( typu ujedeš 2km, chcípneš, anstartuješ, zas ujedeš 2km )?
Tak + a - sem urcite zapojil dobre. Voltmetr ukazuje spravne. Nabijecka je nejaka automaticka, takze se regulovat neda - maximalni proud kterej zmerim po pripojeni, kdyz to nabijim je 0,5A - nabiji to celkem dost maklym proudem, ale tim lip pro baterku.
jinak s autem se jezdi hodne malo-tak 10km/tejden - maj to nasi doma
Jediny co me napadlo je, ze sem pred mesicem menil predni svetla - a pak to zaclo delat-ale nechapu co vy yse u toho mohlo posrat, pac tam je jeden konektor dycky - zkusim to az prijedu domu jeste zmerit a uvidim-uz me to sere
jinak s autem se jezdi hodne malo-tak 10km/tejden - maj to nasi doma
Jediny co me napadlo je, ze sem pred mesicem menil predni svetla - a pak to zaclo delat-ale nechapu co vy yse u toho mohlo posrat, pac tam je jeden konektor dycky - zkusim to az prijedu domu jeste zmerit a uvidim-uz me to sere

-> RomanT: nedával jsi opačně + a - ? To by se mohlo taky tak chovat, ale to by se muselo vidět. Zkus dát nabíječku na minimální proud a připoj ji na baterku zaručeně správně + na + a - na - a musí to normálně nabíjet, když má skoro 12 V. Jinak po připojení baterky na auto zkus změřit klidový odběr. Taky záleží na tom, jak s autem jezdíš, Jeden děda u nás ve vsi se taky velice divil, že nemohl nastartovat, že má zánovní baterku, jenže jezdil jen jedenkrát do měsíce na chalupu 5 km, takže se mu průběžně nedobíjela baterka
RomanT:
Takže se třikrát otočil a pak už to ani nešpítlo? Tohle mi udělá když mám na baterce tak10,5V a né 11,95V. To ti buď blbě měří voltmetr nebo máš chybu v autě.
Ktomu stáří baterky: Záleží co s ní děláš. Moje stará baterka byla taky OK než sem jí vybil světlama, pak vyhřívánim zadního okna a nakonec otočenym klíčkem v zapalování. Takže jestli se k ní chováš podobně, tak se neni čemu divit. Esli ne, tak máš chybu v elektrice a něco ti bere víc než má.
Takže se třikrát otočil a pak už to ani nešpítlo? Tohle mi udělá když mám na baterce tak10,5V a né 11,95V. To ti buď blbě měří voltmetr nebo máš chybu v autě.
Ktomu stáří baterky: Záleží co s ní děláš. Moje stará baterka byla taky OK než sem jí vybil světlama, pak vyhřívánim zadního okna a nakonec otočenym klíčkem v zapalování. Takže jestli se k ní chováš podobně, tak se neni čemu divit. Esli ne, tak máš chybu v elektrice a něco ti bere víc než má.
na dožití po jednom roce? divny, ale asi realny sakra - starter udelal asi tak 3 tempa a zastavil se :) jestli vis jak to myslim :)
RomanT:
Tak jestli na tý baterce máš opravdu 11,95V tak to je divný. Sice to je baterka na dožití ale měla by normálně startoval. Jedno otoční myslíš jedno zastartování nebo jedno pomalý otočení startéru?
Tak jestli na tý baterce máš opravdu 11,95V tak to je divný. Sice to je baterka na dožití ale měla by normálně startoval. Jedno otoční myslíš jedno zastartování nebo jedno pomalý otočení startéru?
po tom co me to zkratovalo, tak sem pripojil voltmetr a ukazal asi tak 11,95 myslim - coz neni zas tak malo - ale jak rikam-starterem to pohlo jen jednou a konec
RomanT:
A ten voltmetr ti ukazuje kolik? Před nabíjením a po nabíjení?
Jinak nbíjet přes H4 žárovku znamená, že mezi jeden pól baterky a odpovídající svorku žárovky zapojíš Halogenovou žárovku. Ideálně tak aby svítilo vlákno na tlumený světlo.
A ten voltmetr ti ukazuje kolik? Před nabíjením a po nabíjení?
Jinak nbíjet přes H4 žárovku znamená, že mezi jeden pól baterky a odpovídající svorku žárovky zapojíš Halogenovou žárovku. Ideálně tak aby svítilo vlákno na tlumený světlo.
nabijet pre H4 zarovku? to nechapu :) Jinak na elektrolyt neni videt, nikudy se neda dolejt - zadna ryska MIN ani MAX - je to bezudrzbovka
jinak totalne vybida nebyla-starter sjeste pohnul
jinak totalne vybida nebyla-starter sjeste pohnul
-> RomanT: tak to asi šlo do zkratu a vypínala ti tepelná pojistka, proto vždycky ampérmetr spadnul a po vychladnutí bimetalu se to opět seplo, nabíječka začala vrčet, vylítnul ampérmetr za roh, během několika vteřin spadnul a to se pořád opakovalo, vypadá to na zkrat, nebo total vybitou baterku, zkus to nejdřív chvíli nabíjet přes H4 žárovku, jestli se baterka nevzpamatuje a zkontroluj, koli je tam elektrolytu
-> davidm29: nee baterku zasadně nabijim mimo auto-tedy odpojenou
Když si tu baterku připojoval na nabíječku, byla připojená v autě...?
Jo jinak sem jeste zapomnel, ze kdyz na tu baterku pripojim digitalni voltmetr, tak to ukazuje hodnotu porad stejnou-ale to jen tak pro doplneni-nejsem elektrikar ze jo

No opravdu to vypada na tu baterii kdyz ti to dela takovydle vylomeniny na nabijecce a navic teda je to Varta a ty sou jestli se nepletu drazsi tak jim to skus hodit na reklamaci na pult at sami vyzkousej a reknou za to asi nic nedas pokud to nemas 50km daleko.
Už podruhý se v naší feldě totálně vybila baterka-vybije se tak 4 dny po poslední jízdě. Je to naprostá sériovka z r.2000-naprosto žádná dodatečná elektromontáž. Myslel sem si že by to mohl vycucávat alarm (origo škoda z výroby). tak sem ho odpojil-a uďálo to zas.
Ovšem - když to udělalo poprvé a nabil jsem to, tak ok, ovšem včera jsem to připojil nannabíječku a od kontaktů se zajiskřilo tak, jako když se na baterku připojí veliká zátěž-navíc ručička na nabíječce, která se má hejbat až po zapojení do sítě, se zbláznila a v 3s intervalech vystřelovala kamsi za rozsah. Po připojení na jiné, spolehlivě dobré baterky se vše chovalo standardně - jakej máte teda názor? Máte s tím zkušenosti? Mám bagterku reklamovat? Je totiž ani né rok stará - Varta 44Ah bezúdržbová - díky
Ovšem - když to udělalo poprvé a nabil jsem to, tak ok, ovšem včera jsem to připojil nannabíječku a od kontaktů se zajiskřilo tak, jako když se na baterku připojí veliká zátěž-navíc ručička na nabíječce, která se má hejbat až po zapojení do sítě, se zbláznila a v 3s intervalech vystřelovala kamsi za rozsah. Po připojení na jiné, spolehlivě dobré baterky se vše chovalo standardně - jakej máte teda názor? Máte s tím zkušenosti? Mám bagterku reklamovat? Je totiž ani né rok stará - Varta 44Ah bezúdržbová - díky