skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
klidovy odber proudu-felda Mpi
oki dikas - meril sem to a s panelem to zere 70mA a bez panelu sotva 10mA - takze to bylo vazne tim radiem, ze se mi baterka dycky vybila - takze diky za rady
-> RomanT: Tusim ze je to na vodicoch eurokonektoru (alebo ako sa mu nadava) dost podiven oznacene ale proste plusy su dva a slusnejsie konektory maju jeden plus s hrubsim kablikom. Tak ten hrubsi je ten co zerie aj ked by nemal a ten treba napojit cez klucik. Ten tensi mozes nastalo, teda mal by si ak nechces aby sa ti mazalo nastavenie radia. Na tensom by malo byt napisane memory alebo permanent ale mozno je to dopletene a permanent je na hrubsom (ale to je blbost vyrobcu konektoru alebo radia ze to zle oznacil). Proste tensi nastalo, hrubsi vypinat klucikom.
No ay ty myslis ze to, co zere tolik proudu je to permanentni +? Ja myslel ze to, co tolik zerer je to "memory +"

-> RomanT: Ved pisem starsie radia aj ked to boli hoci aj lacnoty ako medion a elta neboli take rozozrate vo vypnutom stave, ale dnes je to hroza, znacka alebo neznacka.
Ale ved na klusik zapoj len tz.v napajacie plsu (teda to hrubsie plus) stale plus (niekde pisane ako memory, proste to tensie plus) nechaj nastalo, to by nemalo papat desiatky mA.
Ale ved na klusik zapoj len tz.v napajacie plsu (teda to hrubsie plus) stale plus (niekde pisane ako memory, proste to tensie plus) nechaj nastalo, to by nemalo papat desiatky mA.
-> RomanT: pio ma velkej odber... po sundani panelu teda o hodne klesa. aspon u my DEH7700. Doporucuje se zapojeni "na klicek"
Tak ja to zkusim promerit bez toho radia a uvidim-ale to me nerikejte ze sou inzenyri od pioneeru takovy blbci, aby nechali tak velkej klidovej odber - muj noname medion nevybije baterku ani po 3 tejdnech stani - to vazne nechapu - jako kdyz ale odstrihnu permanentni + a zapojim to jenom na klicek, tak pak musim dycky ladit znova stanice ne - to je na prd - kdyz to bude zrat vic nezli uvadi datasheet, tak je to na reklamaci?
Moje radio je tzv. neznacka stare asi rok a pri vypnutom stave (staly plus zapojeny, napajaci plus odpojeny) berie tusim okolo 2mA (merane meracikom ala taesco takze berte s rezervou). DO berie viac ale to hlavne vdaka ledke. Spolu som cely odber auta v klude stiahol asi na 5mA vradenim odporu pred ledku na DO. Predtym som la odber 50mA co mi za 3 tyzdne stiahlo 2rocnu 55Ah baterku natolko ze starter ani netukol.
Ale ked bol napajaci plus stale pripojeny tak radio bralo asi 20mA vo vypnutom stave. Zlata stara elta (uz s cd a mp3) ktora vo vypnutom stave s oboma napajacimi vodicmi brala menej nez meracik z tesca zvladne zmerat cize prakticky nic.
Ale ked bol napajaci plus stale pripojeny tak radio bralo asi 20mA vo vypnutom stave. Zlata stara elta (uz s cd a mp3) ktora vo vypnutom stave s oboma napajacimi vodicmi brala menej nez meracik z tesca zvladne zmerat cize prakticky nic.
-> King: Napájení procesoru? Hm tak to nebudu moct odstřihnout...
-> Labros: Jestli je to jeno napájení procesoru nebo záloha paměti - prostě to co se obvykle připojuje trvale na +12V, pak to na reklamaci je, protože tam se připouští proud jenom pár set uA max. několik mA. 20mA už je porucha....
-> King: Ono moje rádio má dva napájecí dráty a jeden z nich se spíná na druhou polohu klíčku, ale ten druhej je pořád pod napětím a chystám se ho brzo odstřihnout, jen nevim jestli mi to rádio bude dál hrát
snad by to mělo být jen na paměť stanic nebo něco takovýho

-> RomanT: A to k tomu ještě připočti, že díky dennímu svícení je 44Ah baterka odhadem nabitá v autě tak na polovinu kapacity. Jinak je to "móda" posledních řekněme 5ti let, kdy se při návrhu rádia nepočíta se spínacím prvkem, kterej by odpojil veškerou elektroniku od napájení. Místo toho CPU přepíná všechny komponenty do stand-by a hlavně koncáky pak zbytečně sosaj baterku.
-> Labros: Těžko říct, co je v dnešním světě standard :) Jestli ten klidovej odběr 20mA deklarujou v datasheetu a doporučujou zapojit rádio přes klíček (slušnější auta mají polohu zapalování pro rádio :), pak není asi co reklamovat.
-> Labros: Těžko říct, co je v dnešním světě standard :) Jestli ten klidovej odběr 20mA deklarujou v datasheetu a doporučujou zapojit rádio přes klíček (slušnější auta mají polohu zapalování pro rádio :), pak není asi co reklamovat.
-> King: takže těch 20mA myslíš že je standard jo? Já kdybych bejval našel záručák tak jsem to chtěl reklamovat
tak to je v prdeli - no zkusim to teda jeste s odpojenym radiem a uvidim - to me teda pekne sere - kdyz si vezmu ze ma bateka 44Ah a zere to skoro 0,1A, tak to se nedivim ze je porad vybita - i kdyz tady je to asi vazne taky baterkou. Schvalne to zkusim jeste se svym pioneerem, kterej se zatim vali doma ve skrini
-> RomanT: Zaměřil bych se jak píše Labros na to rádio. Už i kdysi slušný značky kašlou v rámci tlaku na snižování cen na základní pravidla návrhu elektroniky do auta, takže klidový odběry řádu desítek mA je standard.
-> Labros: ŘJ v klidu by sice neměli nic brát, ale slyšel jsem, že géniové v MB navrhli ŘJ ve fóbiji, tak že po vyndání klíčku žere údajně pár set mA a teprve po několika desítkách minut přejde do stand-by
-> Labros: ŘJ v klidu by sice neměli nic brát, ale slyšel jsem, že géniové v MB navrhli ŘJ ve fóbiji, tak že po vyndání klíčku žere údajně pár set mA a teprve po několika desítkách minut přejde do stand-by

-> RomanT: jednotka v klidu a hodiny neberou prakticky nic - to ti asi ani multimetr neukáže
to je hodně moc - za nějakou dobu ti to vymlátí baterku.
Mně taky rádio vybíjí baterku - bere 20mA - mám ho na delší stání odpojený a budu asi nějak vymýšlet jak ho jednoduše odpojovat.
Přišel jsem na to až když mi vymlátilo baterku tak, že jsem ji musel rovnou vyhodit!
Mně taky rádio vybíjí baterku - bere 20mA - mám ho na delší stání odpojený a budu asi nějak vymýšlet jak ho jednoduše odpojovat.
Přišel jsem na to až když mi vymlátilo baterku tak, že jsem ji musel rovnou vyhodit!
Tak sem zmeril odber proudu v nasi felde, jak ste mi tu poradili a nameril sem 70 mA - zapojena byla jednotka, hodiny v budikach a radio (uplne novej pioneer, panel tam byl, dioda neblikala), jinak origo alarm byl klickem vypnutej.
Me se ta spotreba proudu zda prece jen malinko velka - skoro 0,1A - co vy na to?
jinak baterku, ktera se stale vybijela a zkratovala mi nabijecku sem byl reklamovat, zmerili to nakym merakem a rikali ze to pri zatizeni nic neukazuje, tak to poslali na reklamaci
Me se ta spotreba proudu zda prece jen malinko velka - skoro 0,1A - co vy na to?
jinak baterku, ktera se stale vybijela a zkratovala mi nabijecku sem byl reklamovat, zmerili to nakym merakem a rikali ze to pri zatizeni nic neukazuje, tak to poslali na reklamaci