-> Syny: ok, no ty ledky asi nebudou nejlepší řešení, přemejšlel jsem o tom a asi nechám žárovky, mně jde pouze o barvu, ani ne tak o svítivost, takže to zamaluju barevnejma fixíkama a bude :-) ...
Jinak kdo by náhodou věděl, jak s těma mlhovkama, tak at pls napíše jak to píchnout na ten vypínač..
skoda.virt.cz
stránky o vozech Škoda 105-136, Rapid, Garde a jejich předchůdcích
Kontrolka parkovaček, mlhovky
-> ecartsiger: Urcite odpor - ty ledky nejsou na 12V
Mlhovky je defakto to samy, akorad ze tam tu kontrolku tahnes od vypinace... Pac chces aby te svitili jen tehky kdyz vy vypinac zapne... Ale mlhovky to chce delat i prez relatka... A hlavne ja vubec nevim jak funguje tne vypinac... Ja mam proste pridelany 2 packy (na predni a zadni mlhovky) a tim to pro me konci

-> Syny: já koukal, že ty nový symboly jsou stejný.. parkovačky tam maj právě řešený taky tou žárovkou a potkávačky jako dálkový, ale s paprskama šikmo dolů.... Jinak žárovička svítí, takže to udělám takhle, díky moc... nedaj se takhle nějak vyřešit i ty mlhovky?? bylo by to fajn.... jinak mimochodem nevíš jestli je potřeba, když tam dám ty ledky dávat odpor a jestli stačí jenom přiletovat + a mínus na tišták případně do tý patice? jak se to tady řeší nevíš náhodou??
-> ecartsiger: mno svitit bude urcite kdyz budes mit zapnuty svetla a poradne ji ukostris... Symboly prohazovat ani asi nemusis... Ale muzes - je na tobe jakej symbol naco chces mit... Pac ten symbol co tam ted mas je vlaste uplne jinej nez se pouziva na parkovacky nebo na potkavacky

-> Syny: mno takhle jak jsi to ted popsal by to taky šlo, jen přehodim vlastně ty symboly, jo to je ok... jdu ted schválně zkusit nějakou žárovičku přes tu pátou pojistku, jestli bude svítit.. pak by už v tomhle směru nebylo co řešit..
-> ecartsiger: kua napis mi jak to teda chces udelat a ja te napisu jak to je... A ta dioda je Zenerova ne Ženerova

-> ecartsiger: tak ted si zae napsal ze tma chces mit kontrolku potkavacek a parkovacek
Pokud jo tak proste tu co tam mas ted nech jako kontrolku parkovacek a od 5ty pojistky si natahni drat k tej pridanej kontrolce na potkavacky a z ni to vem na kostru... Tim docili toho ze pri 1. pozici vypinace bude svitit origo kontolka jako kontrolka parkovacek a pri 2. poloze bude svitit origo kontrolka jako parkovacky + ta co si pridelal jako kontolka potkavacek

-> Syny: tak ted jsem z toho zmatenej.. právě pracuju na předělávání symbolů kontrolek, mám tady z oktávky a z fábky RS... ideální by bylo, kdybych moh dát ty kontrolky takhle... dálkový, potkávačky, parkovačky, spínač brzd... dole by to zůstalo stejný jak to je.. nad otáčkoměr bych dal symboly kontrolek mlhovek - zadní+přední.. a dole ručka+ něco ještě nevim co, možná zachovám ty pásy.... všechny žárovičky musim nahradit led diodama, protože jsou ty kontolky čirý... takže tam už mi je jedno, jestli ty ledky píchnu na tišták nebo k nim přivedu zdroj odněkud jinud.. taakže... (mimochodem ta ženerova didoda je co? :-)) ) nejsem elektrikář, takže musíš mě brát jako amatéra.... takže tu diodu, která by mi signalizovala pouze ty parkovačky mám píchnout na třetí a pátou pojistku??
a mozna ani ta zenerova dioda by potreba nebyla, pac te nikdy nebudou svitit hlavni bez parkovacek...
-> ecartsiger: ale kdyz tka premejslim nad tim co ty chces - tak by to tky slo... Sice uz tma budes muset dat zenerovu diodu, ale slo by to...
Kdyz bys od 3ti pojistky natahnul drat na zarovku, pak tam dal zenerku a z ty to natahnul na pojistku 5. tak te bude ta zarovka svitit poze pri zapnutejch parkovackach a jak zapnes i hlavni svetla tak zhasne...
Praktictejsi vidim to co sem psal ja, ale ten tvuj navrh jde taky
Kdyz bys od 3ti pojistky natahnul drat na zarovku, pak tam dal zenerku a z ty to natahnul na pojistku 5. tak te bude ta zarovka svitit poze pri zapnutejch parkovackach a jak zapnes i hlavni svetla tak zhasne...
Praktictejsi vidim to co sem psal ja, ale ten tvuj navrh jde taky

-> ecartsiger: mno urcite nak jo... Ale vychazej z toho ze po celou dobu co jsou aktivni svetla sviti parkovack... At mas 1 bo 2. polohu vypinace tak parkovacky sviti a ty sou pichnuty na kontolku kterou tma mas...
Dle me by nebylo marny treba u tech hranacu vyhodit kontrolku zapnuti pasua nebo kontrolku sytice a dat tam misto toho kontolku na samotny potkavacky...
Dle me by nebylo marny treba u tech hranacu vyhodit kontrolku zapnuti pasua nebo kontrolku sytice a dat tam misto toho kontolku na samotny potkavacky...
-> Syny: jo takhlenc.. a opačně by to nešlo?
Kdzy zapnes parkovacky, tak se rozsviti origo kontolka a kdyz zapnes hlavni, tak bude stale svitit origo + ta tvoje pridena (proste jako to maj favoriti a felicie a dalsi)
-> ecartsiger: ne jinak
-> Syny: tak přesně takhle jsem to nějak potřeboval... takže stačí píchnout to mplusko na p. č. 3 a mělo by to fungovat tak, dám parkovačky, rozsvítí se klasická kontrolka+ta moje přidaná.. dám potkávačky moje kontrolka zhasne a zůstane ta klasická.. chápu to dobře? takhle by mi to stačilo bohatě
Kontrolka svetel u shade je v podstate kontrolka parkovacek, ktery te sviti i kdyz mas zapnuty svetla hlavni... Takze bych vychazel z toho, ze chces neco pro kontolu jestli te sviti hlavni svetla nebo ne - pac parkovacky te kontroluje jiz standartni kontolka... Takze jednoduse z 5ty pojistky natahnes kabel na nejakou zarovku (popripade diodu s prislusnym odporem) a ze zarovky (diody) natahnes 2. kabel pod sroub na karoserii (ja to davam treba pod srouby ktery drzi celou palubku). A je hotovo

-> ecartsiger: Ty v tom mas dobrej zmatek :) Jde o to ze chces udelat obycejnou kontolku kdyz se te rozsviti parkovacky a puvodni kontrolku ne potkavacky? Nebo opacne ze chce jen pridelat kontrolku ktera se rozsviti po zapnuti potkavacek ? To by bylo jednodozsi...
Nic se prerusovat nebude. Kdyz natahnes kabely od pojistek tak ty uz jsou ovladany vypinacem na svetla... Tak ze kdyz das do 1. polohy vypinac jde napeti na 3. pojistku a kdyz ho das do 2. polohy tka jde na 3., 5. a 6. pojistku
Z toho si muzes natahnout kabely na zarovku a z druhyh polu zarovky hodis kabel s ockem pod nejblizsi sroub...
Nic se prerusovat nebude. Kdyz natahnes kabely od pojistek tak ty uz jsou ovladany vypinacem na svetla... Tak ze kdyz das do 1. polohy vypinac jde napeti na 3. pojistku a kdyz ho das do 2. polohy tka jde na 3., 5. a 6. pojistku

jde mi prostě o to, aby to svítlo jen v první poloze toho otočnýho spínače.. a udělám to asi takhle.. mínus dám na trvalou zem a plus zapojim na kabel k parkovačkáma a bude... možnost je to udělat opačně
-> Syny: mno tak která větev mi dá impuls jestli to svítí nebo ne? funguje to na principu, že se přeruší plus nebo mínus ne?
-> ecartsiger: voe... plus vemes z pojistek - z budiku radsi nic neber a minus mas kostru na karoserii ne

-> Syny: což o to, kde bude mám vymyšlený.. jde v podstatě jen o to, odkud přitáhnout mínus.. + vezmu ze spojáku na budících.... mimochodem, dle mě to zbytečný není, hodně často se mi stává, že někde na někoho čekám, dám parkovačky a pak jezdim s parkovačkama po městě, aniž bych o tom věděl
-> ecartsiger: jinak napeti si privedes jednoduse od pojistek...
-> ecartsiger: mno si blbe
edine treba vyndat kontrolku sytice a neob zapnuti pasu a dat misto toho jinou... A pak uz si jen pajet a hrat si... Ale dle me je to zbytecny teda

-> Syny: mno a já právě chci udělat zvlášt ještě jednu kontrolku na světla, která bude indikovat pouze parkovačky a jde mi o to, jak na tom budíku rozlišim parkovačky a normální světla
-> ecartsiger: Toz Bobik ma pravdu... Kdzy zapnes parkovacky tak se te kontrolka musi rozsvitit... Kontrolka nerozlisuje parkovacky a potkavacky.
-> ecartsiger: Tak obrysovky tam máš od výroby,ne? Ten přepínač bude zřejmě jen blbě zapojenej. kontrolka předních mlhovek je v otáčkoměru,stačí zapojit.
kontrolky na hranatej palubce (i treba rucka) se asi nejlyp resi napajenim kabele na tistak a preskrabnutim okolnich cesticek... S tim vypinecem bych te taky rad poradil, ale ja ho v aute nemam

Chtěl bych si udělat na hranatý palubce kontrolku pouze na parkovací světla, protože se mi často stává, že jedu jenom s nima, je nějaká možnost? Klidně pak může svítit současně s tlumenýma, ale aby, když dám jenom parkovačky svítila pouze tahle kontrolka. Pak dál nevím jak udělat kontrolky na mlhovky, ten spínač je třípolohovej, u mě nejdřív svítěj zadní, potom přední a pak zase jenom zadní.. potřeboval bych, aby na tu poslední polohu svítili současně... k tomu bych chtěl přidružit kontrolky na palubce, pouze mi svítí kontrolka na zadní. Mno ideální by bylo schématko - jak to zapojit u vypínače a u budíku a na pojistkách, kdo víte poradte prosím, dík :-)