Sněží :-)

prohledat
9448 příspěvků (zobrazeno 2801 až 2850) od 04.09.2007 do 25.11.2025, založil/a Mr.Lumpy
řadit dle data
22:05:28
22.01.2013
suri
-> Bukaj 22.01.13 22:01:10: Bukaj 22.01.13 22:01:10 napsal:
→ suri: Z tohoto faktu se dá předpokládat, že k tomu,
jak má správně reagovat systém ABS, jeho konstruktéři došli nejen
teoretickou cestou, ale především metodou pokus-omyl v praxi. Teoreticky
totiž nelze zahrnout všechny vlivy, působící v danou chvíli na dané
vozidlo, takže ABS je jakýmsi kompromisem, který (například) v 80%
případů pomůže, v 10% případů neuškodí a v 10% případů uškodí.
Ale jeho celková bilance je v obecné rovině plusová4
ano , presne tak to je ako si to pochopil a kľudne by som to podpísal . Skrátka je to hodne aj o cviku , ja som si odpravil abs na felicii , prípadne do hociktorej čo sadnem mám pocit že to nebrzdí , zvykol som si na svoju ktorá ide krásne dávkovať a brzdí najlepšie zo všetkých felicii čo som držal v rukách ... Takže je to o pocitoch , o zvykoch a často aj o nálade ... Inak myslel som si že fleknuté kolesá dokážu na ľade zastať skôr ako ABS , minulú zimu som si to vyskúšal , začiatok tejto som odjazdil s KO ABS a zistil som že to zastane úplne na pol metra rovnako , akurát teda pri neopatrnom zašliapnutí rovno + sa dá manévrovať volantom ,,,
22:01:10
22.01.2013
Bukaj
-> suri: Z tohoto faktu se dá předpokládat, že k tomu, jak má správně reagovat systém ABS, jeho konstruktéři došli nejen teoretickou cestou, ale především metodou pokus-omyl v praxi. Teoreticky totiž nelze zahrnout všechny vlivy, působící v danou chvíli na dané vozidlo, takže ABS je jakýmsi kompromisem, který (například) v 80% případů pomůže, v 10% případů neuškodí a v 10% případů uškodí. Ale jeho celková bilance je v obecné rovině plusová4
21:52:27
22.01.2013
suri
-> haso: ono vieš , zrovna toto čo tu riešite závisí na mnoho veciach ktoré sa dodržať nedajú , ale v ideálnom stave to proste tak funguje a o to sa tu jedná ... na jazdu auta pôsobí toľko vplyvov ktoré treba brať do úvahy že to nie je reálne ani možné , a potom stačí jedna chybka a všetko je to v prdeli ...
21:47:34
22.01.2013
haso
-> suri: ja neobhajujem, ale tuto troska teoretizujem...

mne sa to tiez cele nezda, preto som to pisal, ze pise mudra kniha (zhodou okolnosti som ju mal na stole)...

ale su veci, ktorym verim, lebo viem, ze to z coho sa vychadzalo v zaciatku by som nepochopil
21:45:32
22.01.2013
suri
haso 22.01.13 21:43:18 napsal:
→ suri: lenze tu sme sa zacali bavit o teoretickych
veciach, tak vtom pokracujeme

to ze vodic z povolania nema na HUD vopred preratane najazdove rychlosti a
podobne, mi je jasne a ze jazdi na pocit, mi je tiez jasne

ale teoretizovat z casu na cas treba, clovek trosku pohne rozumom
jj pohne , ale nedopracujete sa k ničomu , teda obhájiš si nakoniec to čo tvrdíš od začiatku ale reálne to bude k ničomu , nič idem robiť niečo užitočnejšie , držím palce :)
21:43:18
22.01.2013
haso
-> suri: lenze tu sme sa zacali bavit o teoretickych veciach, tak vtom pokracujeme

to ze vodic z povolania nema na HUD vopred preratane najazdove rychlosti a podobne, mi je jasne a ze jazdi na pocit, mi je tiez jasne

ale teoretizovat z casu na cas treba, clovek trosku pohne rozumom
21:40:57
22.01.2013
suri
haso 22.01.13 21:38:31 napsal:
→ palinator: ja som sa na tuto otazku vzdy pytal v skole,
ze ci na rovnej ceste, za idealneho stavu (slnko, sucho, nefuci 3 )
zabrzdim skor bez ABS a bolo mi povedane, ze ano…

skor je otazne, ci nenastanu v takomto pripade take podmienky, ze sucinitel
trenia pri zablokovanych kolesach je na tom lepsie, nez to trenie pri sklze tych
10–15% a ci to nie je riesenim toho, preco na suchu je lepsie bez abs
ono kolego by možno bolo lepšie neriešiť pičoviny ktoré sú totálne ale totálne teoretické a ťažko v reále dosiahnuteľné , a skôr riešiť praktické veci ... ak raz pustí guma som v prdeli , a nebudem určite doma rátať to akou rýchlosťou som vošiel do zákruty , aký vplyv mala na to hnacia aký brzdná sila keď som zahmatnol brdy , ani to aká bola odstredivá sila a odpor valenia ...
21:38:31
22.01.2013
haso
-> palinator: ja som sa na tuto otazku vzdy pytal v skole, ze ci na rovnej ceste, za idealneho stavu (slnko, sucho, nefuci 3 ) zabrzdim skor bez ABS a bolo mi povedane, ze ano...

skor je otazne, ci nenastanu v takomto pripade take podmienky, ze sucinitel trenia pri zablokovanych kolesach je na tom lepsie, nez to trenie pri sklze tych 10-15% a ci to nie je riesenim toho, preco na suchu je lepsie bez abs
21:27:49
22.01.2013
vhml
-> palinator: takovejch nálad je tu mnoho :-D
21:26:11
22.01.2013
palinator
-> vhml:
Dobře, ale jaktože ten pán v tý učebnici, co dal haso, tvrdí opak při reálném problému, kde o nějaké dokonalé hladkosti nemůže být v žádném případě řeč? Na celým tom tvrzení je založena ta poměrně nedobrá nálada, kvůli níž mám bejt ředitel zeměkoule a že já všechno vim a všechno znám. 8

-> Bukaj:
Ano, s tím souhlasím, i když o styčné ploše jsme se učili, že nezáleží na její ploše, ale pouze na síle, kterou je přitlačována k ploše druhé. Nicméně vliv šíře (a obecně plochy) bych do pneumatik přeci jen zahrnul, jak říkáš, už jenom kvůli pozorování, jak se chová off road guma a slick na suchém asfaltu.4 Navíc tam je víc jevů, kor když se ta guma "drbe", na které plocha vliv zřejmě má.
Jsem rád, že jsme dosáhli jakési takési shody.
21:20:09
22.01.2013
Bukaj
-> palinator: Ono jde nejen o samotnou adhezi, ale také o styčnou plochu a váhu, která na tu plochu působí...4
21:18:39
22.01.2013
Bukaj
-> vhml: A navíc nemám moc srovnání s jinými předohraby - pokud nepočítám Dacii, což byla kapitola sama pro sebe - na dlouhé povídání (Matthes by také mohl vyprávět3), tak Felda je můj první předohrab a dodnes si stojím za tím, že mi nejvíc vyhovovala 130L co se týče všech parametrů (kromě topení a výměny nádrže)1
21:17:43
22.01.2013
vhml
-> palinator: samozrejme ze guma nejip drzi na suchym betonu a vlak je na uklozaným v prdeli.

Ty hladký povrchy platí až u podstatne, podstatne hladsich nez kolo od vlaku :-)
21:15:13
22.01.2013
Bukaj
-> vhml: Obuty mám gumy, se kterými jsem to koupil - Polaris 2 a před dvěma lety, když jsem kupoval Feldu, vypadaly téměř nové. Horší je mé letní obutí - staletý kamenný Brilantisy, na suchu ok, ale na mokru je to dobrej adrenalin - na letošní sezónu už musím pořídit nový letňáky...
21:14:07
22.01.2013
palinator
-> vhml:
Jestli něco takovýho platí, když je něco dokonalý, o tom se hádat nebudu, protože jsem nikdy nic dokonalýho neviděl. Ale bavíme se o nedokonalejch věcech (což je právě ona pneumatika sjetá na koleno, kterou zmiňoval haso). Zmínil jsi, že to souvisí s drsností povrchu. Podle tebe tedy platí, že čím drsnější povrch, např. beton-guma, tím vyšší tření nebo nikoliv? Nebo jak to, že u ocel-ocel udávají součinitel menší, jaktože mají železniční vozidla daleko horší trakci, když mají povrch hladký jako zrcadlo?

Zatim mě tady totiž každej jenom slušně pomluvil, jak si vymejšlim, ale argumenty žádný, krom těch (který nepopírám), že za nějakej ideálních okolností tomu tak je a nějací vědátoři se pod to podepsali. Já nechci vnucovat svojí pravdu, já chci jenom dostat ty nejnutnější argumenty, abych uvěřil, že jsem se mýlil.
21:12:40
22.01.2013
Bukaj
-> U-Geen: To máš určitě pravdu - holt jsem ještě stará škola, která k podobným inovacím nemá důvěru. Pamatuju, jak jsem se kdysi (1997) lekl, když jsem poprvé řídil tátovu novou Octavii a při couvání z garáže si auto samo přidalo plyn a pod nohou mi ucukl pedál plynu9 - na tento jev jsem si zvykl a měl jsem z něj srandu, když mi u Feldy odešla klapka a dělalo to podobné brikule zcela náhodně a v libovolných otáčkách - zvláště jsem si to užíval ve městě, když jsem třeba stál na červené před přechodem a auto najednou začalo samo tůrovat - chodci na mne koukali jak na debila...38
21:09:17
22.01.2013
vhml
-> Bukaj: co máš obuto? Já s feldou ( narozdíl od Sharana ) v životě neměl problém že bych někam nevyjel. Ale byly tam nový Vraníky.
21:06:41
22.01.2013
Bukaj
-> Rapid135 - doktor: Tak zrovna v zimním období mi ze všech mých vozidel nejvíce vyhovovaly ty se zadním náhonem a motorem vzadu. S těmi se mi nestalo, že bych od někud, kam jsem zajel, už nevyjel4 Také jsem se s nimi na sněhu/ledu cítil bezpečněji (a to tehdy na OR6 a později OR34) co se ovladatelnosti a "předvídatelnosti&qu ot; auta týkalo.
Ještě to ušlo v nedávné době, kdy jsem vlastnil moderní vozidlo Dacia 1307, které sice bylo 4x4, ale buďto nefungoval přední, nebo zadní náhon (vždy jsem zprovoznil to, co bylo levnější/jednodušší, poslední zimu se rozsypala přední poloosa, tak jsem dojezdil na zadní náhon).
Poslední dva roky jezdím feldou combi a ta je na tom ze všech aut, co jsem měl, v zimě nejtragičtěji - blbá kombinace "vše vpředu", a navíc dlouhý lehký zadek. Když je u nás v ulici led, musím nahoru couvat a o jízdách s vlekem si teď v zimě můžu nechat zdát (minulý týden jsem asi půl hodiny vyjížděl od nás z ulice s prázdným! vlekem)...
A abych se vrátil zpět k ABS - bavili jsme se o letním období. V zimním obdoí se mi systém ABS nepodařilo aktivovat ani jednou. Snažím se jezdit takovým způsobem, abych svou jízdou nic nepoškodil a nikoho neohrozil a nemám potřebu "závodit", ani zkoušet, co to které auto umí/neumí.
O to větší bylo překvapení, že stejné auto na stejném místě, kde (i s jinými auty) jsem tisíckrát zastavoval stejným způsobem se najednou po tisícíprvní zachová jinak.8
21:02:27
22.01.2013
King
-> palinator: Hmmm,trošku mi to připomíná jednu ámosačku ze základky, která v testu našemu klukovi neuznala slinivku, játra a žlučník jako součást gastro-intestinálního systému - takže za 3 :)
20:59:12
22.01.2013
vhml
-> palinator: záleži na drsnosti povrchu. Platí to až u ,,dokonale" broušenejch povrchů.
20:58:54
22.01.2013
U-Geen
-> Bukaj: jenze to ti nepokreje dalsi vyhodu ABS poku mas na levem a pravem kole jiny povrch :-)
20:56:59
22.01.2013
palinator
-> haso:
No protože ač už jsem tady navrženej na ředitele zeměkoule, mě pořád není jasný, kde se vzalo tu se vzalo, že největší tření je mezi dvěma dokonale hladkými plochami, když uvedu příklad součinitelů tření:
guma-asfalt : 0,55
ocel-ocel : 0,15
Znamená to, že plochy guma a asfalt jsou hladší?
Tomu, že slick je na suchu nejlepší, tomu věřím a dalo by se to podle mě vysvětlit i tím, že se ta guma "drbe" z větší plochy.
Ono taky nemůžu jen tak bez odpovědi přijmout cizí názor, když mě to dosud učili (případně jsem slyšel odjinud) trochu jinak. Byl bych pak trochu nesvéprávnej.
20:47:49
22.01.2013
haso
-> palinator: to je trenie na povrchu dotykovych ploch

asi smykove, kedze sa tam scitavaju smykove napatia

boze, zas taky fyzik nejsom
20:46:00
22.01.2013
Bukaj
-> U-Geen 22.01.13 13:14:57:
Nevěřím - vím, jak se chová auto na různých povrchách (ještě máme ve firmě staršího Jumpera 2004 bez ABS). Prostě jde o to, že na to nejsem zvyklý a že tu reakci neočekávám a pokud má elektronika rozhodovat o něčem, za co nesu zodpovědnost, tak děkuji, nechci81
Minimálně by dle mne mělo být ABS neaktivní, pokud je volant natočen do přímého směru (a nějaké výseče blízko tomuto stavu) a jeho poloha se nemění...
20:42:38
22.01.2013
palinator
-> haso:
Otázka mimo. Adhezní tření = smykové tření?
20:38:20
22.01.2013
suri
Cvach vs Štrosmajer (Nemocnice na kraji města)
Miloš Kopecký vedie...
20:37:43
22.01.2013
haso
-> palinator: a tuto fyziku si zopakuje Doc. Ing. Ikrinsky CSc, Emer. prof. Ing. Tichy CSc, Doc. Ing Patek CSc 4
zvětšit Sněží :-) - obrázek od haso vložen 22.01.2013 20:37:43
20:36:54
22.01.2013
Rapid135
-> Bukaj: kolego nic proti tobě ale můj názor je tohoto stylu: v zimě na sněhu a ledu sem měl dlouhodobou zkušenost s vozy Š120LS,Š136GL,R135,R136,F elicia LXi to všechno bez ABS.následně nekolik služebních vozů s ABS,poté T815 bez ABS,nyní Avia D90-160 s ABS,příležitostně T.Terrno taktéž s ABS a moje soukromý vozidlo fabia I combi 1,9TDi s vypínatelným ABS a nemůžu říct že sem poznal rozdíl mezi zapnutým a vypnutým ABS.ono de spíš o to zhodnotit situaci,upravit rychlost dle uvážení vizuelního stavu povrchu a zkusit "oco vlastně jde" a pak dle toho brzdit.podotýkám že na nikoho nenarážím,pouze píšu svou zkušenost 4
20:32:19
22.01.2013
palinator
skoda.panda.cz/clanek.php 3?id=415
"ABS má za úkol zabezpečit při brzdění to, aby se kolo docela nezablokovalo. Kolo má nejvyšší brzdný účinek tehdy, kdy je jeho skluz asi 15%, tzn. že se otáčí o tuto hodnotu pomaleji, než by odpovídalo normálnímu odvalování."

Uznávám, o 100% jsem se sekl, neni to 30%, ale 15%. A zase jsem naletěl někomu, kdo něco vyplodil. No, přinejhorším si tu fyziku s panem Čechem zopakujem oba. A na nějakou snahu zpochybňovat řečené už seru nebo budu upálenej za kacířství.3
20:21:23
22.01.2013
palinator
-> King 22.01.13 19:22:43:
Bruslení? Máš na mysli tu teorii, která se dlouhá léta učila, že led pod nožem brusle taje a nůž tak klouže po vrstvičce vody? Na střední škole nám pan učitel říkal, že vědci objevili, že pod tím nožem žádnej led netaje. Tak si můžu vybrat.

-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí):
Jistě, to že BMW a kde kdo machruje, že díky inovacím se podařilo zkrátit brzdnou dráhu já nevim na jakej rekord v dané třídě, to je asi taky nějakej podvod, že dřív nezabrzdí filcka bez ABS.

-> vhml:
Prosím odkaz na studijní materiál. Zatím jsem totiž objevil pouze koeficienty tření různých materiálů a netvrdil bych, že ty pro laika nejhladší jsou s největším koeficientem.
Nehledě na to, že jsme se na střední učili, že při skluzu je odpor při tření nižší, než když předmět je v klidu a nějaká mezní tažná síla na něj působí. A čím vyšší rychlost, tím nižší odpor.
20:14:10
22.01.2013
suri
King 22.01.13 19:58:25 napsal:
→ alchstuip – (Až kým nás STK nerozdelí): Ale no
ták, pochybovat je přeci taky cesta k poznání :)
ale trošku iným štýlom :D
19:58:25
22.01.2013
King
-> alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí): Ale no ták, pochybovat je přeci taky cesta k poznání :)
19:47:47
22.01.2013
alchstuip - (Až kým nás STK nerozdelí)
-> palinator: Zaujimava povaha, X ludi ti tu bude vraviet svoje skusenosti, dalsi ich podlozia fyzikou ale ty nie, ty si najmudrejsi... mal by si kandidovat na riaditela zemegule a prilahlych okresov
19:22:43
22.01.2013
King
-> palinator: Jestli on není skluz kola po namrzlý kolejnici takovým mixem několika fyzikálních jevů4
Hint: bruslení...
19:15:53
22.01.2013
vhml
-> palinator: doporučuju nastudovat základy fyziky.
19:14:34
22.01.2013
haso
-> palinator: to pise mudra kniha 3
19:12:12
22.01.2013
palinator
-> haso:
Takže mašiny pískujou proto, aby se jim to líp klouzalo a na led (jakožto dokonale hladkou plochu) se sype písek nebo štěrk ze stejnýho důvodu?
19:08:33
22.01.2013
haso
-> palinator: ale ano 3
18:59:30
22.01.2013
palinator
-> haso:
Maximální adhezní tření mezi dokonale hladkými povrchy?! To snad ne.4 5
18:58:44
22.01.2013
palinator
-> King:
Pokud já vím, tak nejúčinnější brždění je při cca 30% skluzu, kdy se pneumatika "drbe" (čímž se pohlcuje energie), ale otáčením se neustále odvádějí "kulaté" vydřené šupinky fungující jako valivé ložisko.
18:56:14
22.01.2013
King
Jinak mám určitý porovnání z několika firmou pořádaných škol smyku, kde většina má firemní mondea s ABS a holky z kanclů občas mívaj třeba soukr. filcku nebo něco podobnýho bez ABS.
Při nácviku panickýho brždění věětšinou felda zastaví dřív nebo nastejno (filcka je i podstatně lehčí a ženský obvykle mívaj zábrany naplno hamstnout na brzdu :). Ovšem na mokrým asfaltu nebo na tom mokrým igelitu (jakože led :) dojedou non-ABS auta suveréně dál :) Při nácviku brždění s půlkou auta na "ledu" pak instruktor radši povoluje non-ABS autům jenom nižší nájezdovou rychlost, aby se mu tam netočily jak čamrdy :)
18:47:25
22.01.2013
King
-> palinator: Podle známýho faktu, že při panickým brždění na suchým asfaltu je nejúčinější brutální zahamstnutí brzdy, kdy se materiál gumy hobluje o nerovnosti asfaltu. Na dálnici to sice obvykle znamená všechny 4 gumy na vyhození, ale oproti ABS, kdy jsou gumy udržovaný na hranici prokluzu, se pár metrů cenných brzdný dráhy ušetří. V mokru, sněhu nebo při brždění na dvou povrchách s rozdílnou adhezí je to samozřejmě jiná liga.
18:41:40
22.01.2013
haso
-> palinator: pretoze maximalne adhezne trenie sa dosahuje medzi dvoma dokonale hladkymi povrchmi...a kedze neprsalo, na ceste nebol bordel, ostrostrelec na VW mal zodrate gumy a zadupol to...tak je to jasne
18:39:10
22.01.2013
palinator
-> King:
Seš si jistej, že ta horší brzdná dráha vůči němu byla daná ABSkou? Podle čeho usuzuješ?
18:35:51
22.01.2013
King
-> Bukaj: Sorry, ale pak ta tvoje zkušenost s ABS není zrovna bohatá. Ten systém je už dost fousatej na to, aby se nevědělo jeho slabinách. Těma je brždění na SUCHÝM asfaltu a případně ty roletky na silnici, který zblbnou senzory. S ABS mám naježděno nějakejch půl mega a jediná situace, kdy jsem částečně litoval, že ho mám (ABS :) se stala v létě na suchý dálnici. To se nějakýmu tydýtovi ve starším golfu ztopořila ve 160 haubna a omotala se mu kolem předního skla. Šel panicky na brzdy, ale protože do něj pralo ze zadu sluníčko, poznal jsem že flekuje až když mu začal tancovat zadek. Vyhnout se nedalo, protože v pravým jeli kamiony a ABS proti jeho vofrézovanejm zablokovanejm kolům nemělo šanci. Tak jsem využil jinou fíčuru ABSka, kdy se dá poměrně dobře brzdit i s jedním párem kol na trávě a zaparkoval jsem mondeo vedle toho nešťastníka se zklopeným zrcátkem o jeho a pár cm od svodidla :)
upraveno 1x, naposled 22.01.2013 18:36:15
18:17:03
22.01.2013
Majki
-> Maťulo: Bohu/dík/žel nemám ve přeru za co tahat.. zavit na oko jsem minulou zimu utrhl 4
16:46:54
22.01.2013
castrol
-> Maťulo: no ale ono bolo treba ocuvat spravodajstvo 1 -> Majki88: no ja som mal stastie ze nebol lad ale len sneh
16:36:11
22.01.2013
Maťulo
-> Majki88: musis tahat na spiatocke nech sa zatazi predok 4
16:28:45
22.01.2013
Majki
-> castrol: Já včera vytahoval souseda... Marně, cely v příkopě a fela na ledu bez šance...
16:27:51
22.01.2013
Maťulo
-> castrol: sak som ocuval! Iron Maiden! 14
Extreme Tyres